"В момента 1,2% са ваксинираните в България". Това заяви пред БНР проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния ваксинационен щаб.

До края на февруари ще се получат над 100 хиляди дози ваксини, което значи, че вече няма да има проблем с ваксините като ограничаване на броя на имунизираните.

Доставките на ваксини срещу COVID-19 стават регулярни

Доставките на ваксини срещу COVID-19 стават регулярни

Само до края на този месец се очакват над 240 000 дози

Личните лекари са основни фигури по отношение на ваксинирането на  пациентите. Ваксини са осигурени. Личният лекар прави списъци, организира реда и заявява ваксините, които РЗИ трябва да му предостави. Обсъждаме тази възможност, обясни проф. Гигов.

По думите му общопрактикуващите лекари в четвъртък ще получат по-голяма информация по кратката характеристика на ваксините, разработена от експертните съвети към министъра на здравеопазването.

Етапността на ваксинирането натовари медиците, стана ясно от думите на проф. Гигов. "От първа до трета фаза имаше преливане. В работни дни има около 5000 ваксинирани, което никак не е малко".

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб акцентира, че вече фазите се смесват и през съботните и неделните дни ще бъдат ваксинирани желаещи от други фази, защото в почивните дни не се явяват хората, заявили желание и могат да бъдат заменени.