Коронавирусът довежда до излизане от контрол на хроничните заболявания. За това предупреди в сутрешния блок на БиТиВи инфекционистът проф. Марияна Стойчева.

Активността на коронавируса ще продължи година, година и половина и само ваксината може да прекърши възходящата тенденция на заболяването, категорична бе проф. Стойчева.

Тя обясни, че пациентите с коронавирус, които постъпват в болница са изключително тежко състояние - с много придружаващи заболявания. За съжаление не можем да помогнем на всички и голяма част от пациентите загиват, посочи проф. Стойчев и допълни, че 104 легла за ковид пациенти има в инфекциозната болница в Пловдив.

3327 нови случая на коронавирус, 151 жертви, 436 души в интензивните отделения

3327 нови случая на коронавирус, 151 жертви, 436 души в интензивните отделения

Направени са 9179 теста...

Лекарите в Инфекциозната болница в Пловдив са лекували 900 пациенти с коронавирус и около 80 от тях са минали през интензивното отделение. Непрекъснато се обсъждат и приемат нови варианти за разгръщане на нови болнични легла, още от сега функционират допълнителни 37 легла в първа база на болницата и съвсем скоро ще започне да функционира още една база на болницата за лечение на пациенти с коронавирус.

Проф. Стойчева не смята, че инфекцията нараства като количество и че заболяването протича по-леко. 10% от легловия фонд на болницата във всички отделения е предвиден за пациенти с коронавирус.

Тя се надява, че новите по-строги мерки ще дадат резултат, защото това било единственият доказан метод за ограничаване на дадена зараза. Проф. Стойчева предупреди, че се намираме във война и всички трябва да го разберат.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

Пред Нова телевизия имунологът проф. Мариана Мурджева изтъкна, че опасността от повторно заразяване показва нетрайността на имунния отговор

"Няма категорични доказателства за голямата трайност на антителата, специфични за коронавируса. Изследвания показват, че антителният отговор се задържа не повече от три месеца. Отговорът обаче колко дълго продължава имунитетът не е еднозначен", каза проф. Мариана Мурджева.

Според нея не може да се гарантира, че преболедувалите от COVID-19 няма да се заразят с други вируси.