"Най-накрая във времето ще видим спад на смъртността като резултат от въведените ограничителни мерки. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Тя се надява сега да се намираме на върха на епидемичната вълна и смъртните случаи да са предимно при хора в напреднала възраст и при такива с увреждания от други заболявания.

Според нея мерките са адекватни с изключение на спирането на децата и малките ученици от посещаване на занимания, което не води до големи очаквания за влияние върху епидемичния процес.

"В обществото има неяснота какво означава да се заразиш и да се разболееш. Вирусът се разпространява чрез въздуха навсякъде и всеки може да влезе в контакт с него, ако има контакт с хора. Тоест, всеки може да се зарази, но дали ще се разболее, или ще бъде само носител - това зависи от различни условия", каза проф. Кожухарова.

Според нея ваксината е единственото сигурно средство за профилактика на заразни заболявания. Всички други мерки имат определено въздействие, неголямо...

"Ваксините могат да се прилагат като планови имунизации или като основна противоепидемична мярка. Когато има епидемия, се прави имунизация и това е най-сигурният начин за овладяване на епидемия", смята имунологът...

Според нея трябва да има повече информация по темата и то официална, публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Имунизацията трябва да се проведе бързо и стегнато. Трябва да има подробен план за ваксинация, смята проф. Кожухарова.

По думите ѝ до появата на ваксината и след появата трябва да се спазват основните правила, които предпазват от дихателни инфекции.

Проф. Кожухарова е категорична, че ваксината не е вълшебна пръчица, няма да елиминира епидемията веднага. Трябва да имаме готовност и за следваща пандемична вълна. Характерно за пандемиите е, че протичат в няколко вълни.

Коронавирусът май се завръща в Китай

Коронавирусът май се завръща в Китай

Нови случаи на заразени

"След обхващане на първите групи с първата доза ваксина можем да очакваме, че ще има 1% от българското население, за което ще е сигурно, че ще бъде предпазено от заболяване", смята проф. Кожухарова.

Епидемиологът Мира Кожухарова подчерта, че не е необходимо човек да се изследва за антитела, преди да се ваксинира. Според нея ваксинация при наличие на антитела в организма не е противопоказно.

На противоположното мнение е вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб. Всяка ваксина се прилага на здрав човек, защото е важно имунната му система да не е ангажирана на други фронтове. При постяването й се открива фронт, на който имунната система да бъде тренирана за среща с евентуален патоген, смята доц. Любомира Николаева.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%