Ако сме се заразили с COVID-19, без да знаем, и си сложим ваксина, теоретично би трябвало всичко да е наред. Все пак обаче това не е желателно. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

Тя обясни, че за да се избегнат подобни случаи, лекарите внимателно разпитват какви са били контактите на пациентите им.

Вирусологът посочи, че всяка ваксина се прилага на здрав човек, защото е важно имунната му система да не е ангажирана на други фронтове. При постяването й се открива фронт, на който имунната система да бъде тренирана за среща с евентуален патоген.

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Получаваме 125 000 дози от ваксината на "Пфайзер" около Нова година

Подготвя се национален план за ваксинация на населението

По думи на Николаева "Пфайзър" имат много големи клинични проучвания. Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, според нея е императивно. Тя изтъкна, че за редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания, а поне 10-15 ваксини вече били в трета фаза на изпитания.

Самата Николова също в момента е под карантина, защото се е заразила с коронавирус. Тя обясни, че се лекува с витамин D и аспирин и не приема антибиотици. За сметка на това обаче пие много течности - 2-3 литра на ден.

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Според "Галъп" 43% от българите казват "да" на ваксината, а 48% я отричат