2016 г. е загубена година за реформата в здравеопазването. Тази оценка даде в ефира на Нова ТВ проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

Според проф. Начев, започнатото като реформа - национална здравна карта, както и ред други действия са само първи стъпки, от които за да има резултат трябва да се завършат докрай. "За съжаление тази година в резултат на всички тези политически каламбури и политическа криза не се завършиха нещата", коментира той.

Окончателно одобриха Националната здравна карта

Окончателно одобриха Националната здравна карта

71 от 150 предложения за промени са отразени напълно

Според проф. Начев едно от най-хубавите неща е преориентирането на пациентите към болниците, които държат на качеството. Тази година болница "Св. Екатирана" за пореден път получава наградата от пациентските организации и първото място по удовлетвореност на пациентите.

БЛС отхвърля Националната здравна карта

БЛС отхвърля Националната здравна карта

Няма такова нещо като Служебен рамков договор, смята Венцислав Грозев

"За последните две-три години въпреки нелоялната конкуренция на много болници, които плащат на лекари от извънболничната помощ, за да им пращат пациенти, пациентите започнаха да се връщат там, където разбират, че и качеството е по-добро. Тоест за две-три години те успяха да се разочароват от лъскавите високотехнологични болници и започнаха да търсят качеството на прилаганата помощ", коментира проф. Начев.

Според него въпреки добрите действия, предприети през годината в системата на здравеопазването продължава да цари хаос. Пример в това отношение е плащането за отчетена от болниците медицинска дейност, без след това да се проследява качеството на лечението на пациентите.

Режат парите на лекарите с Националната здравна карта?

Режат парите на лекарите с Националната здравна карта?

Променят формулата за преглед на пациент

"Тук няма ред и правила. Ако има ред и правила, тогава първо се осигурява спокойствие за екипите, които работят и комфорт за пациентите. При нас нито се осигурява спокойствие за екипите, нито комфорт за пациентите", заяви проф. Начев.

По думите му пример за липсата на спокойствие на лекарските екипи е надлимитната дейност, който не се заплаща от касата. Така болница "Св. Екатерина" за първите 11 месеца има 450 хиляди по-малко разходвани средства. "По-малко от лимита сме усвоили, защото не сме искали да лъжем, ако искахме можехме да отчитаме каквото си искаме, да стигнем лимита. Последният месец имаме над лимита - Надзорния съвет на касата казва - не, не може да се платят", посочи проф. Начев.

Като цяло по отношение на болниците в столицата за първите 11 месеца от годината Столичната здравна каса има седем милиона по-малко от лимитите, които са определени, но не са платени на болниците. "За последния месец и половина искат 2,5 млн. лв., които са в повече и са в резултат на повече спешни пациенти - те не са резултат от това, че сме сетили да работим на края на годината, Надзорния съвет казва - не и което е най-страшното и двамата представители на профсъюзите се съгласяват с това, че не трябва да им се плаща", коментира ситуацията директорът на най-голямата кардиологична болница в страната проф. Генчо Начев.