Според прогнозите на епидемиолозите тази година грипният сезон може да бъде по-тежък от предходния, затова съветът им е да се предпазим навреме с помощта на противогрипните ваксини. Защо те са надеждна защита и как да ги приложим в условията на пандемия от COVID-19 обяснява проф. Нели Корсун, която завежда Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Корсун, какво е важно да знаем за грипа и грипните епидемии в контекста на COVID-19?

Сезонният грип е сериозно респираторно заболяване и често много подценявано като предизвикателство за здравните системи и населението. В сравнение с други инфекциозни заболявания сезонният грип има едно от най-големите въздействия по отношение на заболяемост и смъртност, засягащо предимно възрастните хора и тези с хронични заболявания. Грипните епидемии причиняват ежегодно между 3 до 5 млн. тежки случая на заболявания и от 290 хил. до 650 хил. смъртни случая по света, като периодично предизвикват и пандемии. Човечеството е преживяло три грипни пандемии през ХХ век и една - през ХХІ век, като най-смъртоносна е пандемията Испански грип през 1918 г., която взима близо 40 млн. жертви. Последната грипна пандемия е през 2009/2010 г., като жертвите достигат 160 хил.

През изминалата година в редица държави, включително и в България, бе наблюдаван значителен спад на случаите на грип. Това се дължи основно на прилаганите противоепидемични мерки срещу COVID-19, които оказаха ефект и върху разпространението на грипните вируси.

Но, грипът е непредсказуем. Слабата циркулация на грипните вируси през миналата зима доведе до отслабване на създадения общ популационен имунитет и затова може да се прогнозират повече и по-тежки случаи на грип през сезон 2021/2022 г., особено при хората с хронични заболявания и тези на възраст над 65 г. Тази година грипният сезон отново съвпада с пандемията от COVID-19 и е изключително важно да се предпазим навреме.

Има ли доказани случаи на грип в България? Правят ли се комбинирани тестове за грип и COVID-19 у нас?

До този момент в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" при Националния център по заразни и паразитни болести няма доказани грипни вируси. Лабораторията разполага и използва комбинирани тестове за грипни вируси и за SARS-CoV-2 - причинителя на COVID-19.

Кои са рисковите групи, за които грипът е особено опасен и то по време на COVID пандемия?

Основно средство за профилактика на грипа и намаляване на заболяемостта, тежките усложнения от грип и смъртността, са съвременните противогрипни ваксини. Препоръчва се противогрипна ваксина да се прилага ежегодно на лица с повишен риск от усложнения в резултат на грип: възрастни, навършили 65 г.; лица с хронични заболявания на дихателната система (ХОББ, астма и др.), сърдечно-съдовата система и черния дроб, с хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа, диабет, онкологични заболявания; бременни жени - по всяко време на бременността, както и деца на възраст от 6 месеца до 5 години. Противогрипни ваксини се препоръчват също за лицата, живеещи в организирани колективи като специализирани институции за предоставяне на социални услуги, общежития и др., както и за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им - медицински персонал, транспортни работници, служители в армията, полицията и др.

Особено важно е да се ваксинират против грип всички, които работят в социални домове от всякакъв тип, особено там, където са настанени възрастни хора.

Кои са най-честите усложнения вследствие на грипна инфекция?

Грипът често се възприема като обикновена респираторна инфекция, която отминава за една седмица. В сравнение с другите вирусни респираторни инфекции (с изключение на COVID-19) обаче грипът протича по-тежко и по-често може да доведе до усложнения: синузит, остър отит на средното ухо, остър бронхиолит, бронхит, първична вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, фебрилни гърчове, енцефалит/ енцефалопатия, миоперикардит. Грипът може да предизвика обостряне на съществуващите хронични състояния или да доведе до сърдечно-съдови усложнения като инфаркт и инсулт. Грипната инфекция увеличава с до 10 пъти риска от инфаркт и с до 8 пъти риска от инсулт седмица след преболедуването му. Сезонният грип оказва своята тежест и върху хората с диабет като увеличава до 6 пъти риска от хоспитализации. Тежестта на грипа отвъд респираторната инфекция се документира все по-добре и изследователите публикуват все повече данни всяка година.

Проф. Корсун, до каква степен противигрипните васкини са безопасни и ефективни?

Противогрипни ваксини са въведени и се използват широко от 1940 г., като напредъкът за осигуряване на защита срещу сезонен и пандемичен грип е непрекъснат. Те са доказано безопасни и ефективни. Ежегодната ваксинация помага за изграждането и поддържането на имунитета на населението срещу грип и ако бъде прекъсната, голяма част от хората ще бъдат податливи на грип, когато неговата циркулация се засили.

Кога е най-подходящото време за поставяне на протвигрипна ваксина?

От 2019 г. в България има одобрена Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонния грип, като и тази година има осигурени безплатни ваксини за най-уязвимите - възрастните на и над 65 г. Ваксините вече са тук, като тази година Министерството на здравеопазването осигури ваксини за 230 000 души. Всеки един може да се обърне към личния си лекар още сега, за да бъде имунизиран. Сега е моментът за ваксинация, за да може при евентуалното настъпване на грипната вълна в началото на следващата година, да сме защитени.

Ваксината срещу сезонен грип би ли ни предпазила от коронавирус?

Грипните вируси и коронавирусът - причинител на COVID-19, са съвършенно различни вируси, представители на различни вирусни семейства, с различна структура и антигени. Ваксината срещу сезонен грип съдържа повърхностните белтъци (хемаглутинин и невраминидаза) на грипните вируси, срещу които организмът изгражда специфични антитела. Тези антитела не могат да ни предпазят от коронавирусна инфекция. За осигуряване защита срещу грип и COVID-19 човек трябва да се ваксинира с двата типа ваксини - срещу грип и срещу коронавирус.