Временно изпълняващият длъжността началник на ВМА е полк.проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той е доктор на медицинските науки (д.м.н.), информират от ВМА.

На церемонията по сдаване и приемане на поста присъства заместник-министърът на отбраната от служебното правителство Стефан Петров. Той благодари за добре изградения екип на досегашния директор на Военномедицинската академия проф. Николай Петров, който става министър на здравеопазването.

Ансамбълът Борисов - 3
Обновена

Ансамбълът Борисов - 3

Утре Борисов ще връчи списъка на президента Румен Радев

"ВМА показа много добри резултати благодарение на всеотдайния Ви труд и неуморните Ви усилия. Разбира се, те са факт и благодарение на добре изградения екип", каза ген. Стефан Петров.

За новия му пост - министър на здравеопазването, военният зам.-министър пожела на досегашния началник на ВМА успех. "Желая Ви много успех и на добър път. От Вас сега ще зависи здравето и живота на цяла България", каза ген. Стефан Петров.

Проф. Николай Петров благодари на членовете на своя екип, като им пожела да надминат постигнатите до момента резултати и им завеща: "Бъдете смирени, бъдете праведни, кураж и с Бога напред".

Заместник-министър Стефан Петров пожела на новия началник на ВМА да продължи традициите за болницата да се говори с респект, уважение и благодарност: "ВМА е в добро състояние, но по-трудното е когато летвата е вдигната високо да се задържи това ниво. Желая Ви успех".

Временният началник на ВМА Венцислав Мутафчийски е роден на 20 август 1964 г. Завършва медицина в МУ - София (1990г.). Придобива специалности по "Обща хирургия" (1990г.), "Военна хирургия" (2005г.) и едногодишен лекционен курс по "Мениджмънт по управление на здравеопазването" (2005г.)

Специализирал е в Ландщул, Германия - критични състояния при военна травма (2008г.); Мадрид - Новости в коремната хирургия и трансплантация на черен дроб (2008г.); Париж - "Лапароскопска чернодробна хирургия" (2009г.); Милано - SILS (2011г.); Ландщул, RMC - Авиомедицинска евакуация (2012г.); Страсбург - Лапароскопски курс по чернодробна хирургия и хирургия на жлъчните пътища (2013г.).

Доц. Мутафчийски е началник на Клиниката по "Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология" (2013г.) и началник на Катедра "Хирургия" (2014г.).

Временният началник на ВМА е участвал е в следните мисии: Македония - Бежански лагер Радуша (2000г.), Медицински евакуации на пострадали при терористичния акт в гр. Кербала - Ирак (2003г.), на военнослужещи от Американската военна болница «Ландщул» Германия до ВМА - София (2006 - 2007г.). Хирург в Испанската военно-полева болница, База "Арена", Херат - Афганистан (2006 - 2007г.)

Полк. доц. Мутафчийски е президент на Българския борд на Балканския военномедицински Комитет; президент на Балканския военномедицински комитет; президент на Българско научно дружество по военна медицина;

Член е на управителния съвет на Научното дружество по спешна медицина; Дипломиран член на Американското дружество на хирурзите FACS. Съавтор е в три монографии, автор на над 160 научни публикации в наши и чужди списания.

Носител е на наши и чужди награди.