Върховната административна прокуратура изиска информация от служебния здравен министър за предприетите действия за ограничаване на разпространението на коронавируса в страната.

От държавното обвинение посочват, че едва 16% от населението у нас е ваксинирано и предвид тези данни д-р Стойчо Кацаров трябва да отговори какво е извършено до момента от Министерството на здравеопазването, за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините. Изискана е информация и дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА относно поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

От ВАП посочват също, че заради множеството сигнали за неспазване на въведените противоепидемични мерки трябва да се отговори какви действия е предприело ведомството относно упражнявания контрол.

Удължават извънредната епидемична обстановка у нас

Удължават извънредната епидемична обстановка у нас

С три месеца

Министерството трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели.

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

Изискана е информация и за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за COVID отделенията на болниците.

1911 нови случая на коронавирус, жертвите са 33

1911 нови случая на коронавирус, жертвите са 33

В болниците в страната се лекуват 2873 души с COVID-19...