Председателят на Комисията по здравеопазване в НС и депутат от "Продължаваме промяната" Антон Тонев поиска промени в Наредба 26 на Министерство на здравеопазването, които да предоставят права на неосигурените бременни жени. Инициативата си той представи по време на работна среща по темата в парламента. Той все пак призна, че не може неосигурените бременни да се нарекат осигурени.

Съветникът на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева посочи, че може да се увеличи патронажната грижа по две наредби на здравните власти чрез домашни посещения от сестри и акушерки.

Здравната вноска за безработните се увеличава от 1-ви април

Здравната вноска за безработните се увеличава от 1-ви април

Тя ще стане 28,40 лева на месец.

Д-р Венелин Стойчев отчете, че делът на здравнонеосигурените жени се увеличава, а всеки ден в България се ражда по едно мъртво бебе. Има и по едно бебе, което се ражда от майка, която не е минала нито един преглед, уточни специалистът. Данни на Педиатрията, събрани за 3 г., показват, че при 1/3 от бебетата липсва каквато и да е документация. Така се раждали бебета с инфекции и с нужда от лечение, което се поема от държавата.

По прогнозите средствата за поемане на лечението на всички бременни стават 63 млн. лв., като за една майка пакетът е 134 лв. Под 3 млн. лв. ще са нужни за всички неосигурени жени.

НЗОК: Само здравноосигурените лица имат право на безплатни лекарства за COVID

НЗОК: Само здравноосигурените лица имат право на безплатни лекарства за COVID

Неосигурените лица ще трябва да закупуват лекарствата от аптека

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право, уточни, че в момента бременни неосигурени жени при усложнения могат да получат лечение единствено чрез Спешно отделение. По отношение на клиничните пътеки тя поиска да има и пътека за акушерството, за да се лекуват патологиите.

Надежда Секулова от Български хелзинкски комитет даде данни, според които по-малко от половината неосигурени бременни успяват да получат достъп до медико-социални услуги, така например бременните ги преглеждат, но не им пускат изследвания, макар и НЗОК да ги плаща.