Служителите от УМБАЛС "Пирогов" излязоха за шести път на протест срещу ръководството на заведението. И този път медици, медицински сестри и персонал от болницата се обявиха против водената от ръководството политика и планираните структурни реформи в заведението.

Пети ден на протести пред "Пирогов"

Пети ден на протести пред "Пирогов"

Служителите на болницата искат и повече средства за консумативи и лекарства

Протестът днес обаче е протекъл по-различно. Протестиращите са се срещнали и са успели да разговарят с директора на болницата проф. Асен Балтов, съобщи БНР.

Доц. Стоян Сопотенски от "Пирогов" обобщи разговора между протестиращи и ръководство. По думите на Сопотенски допълнителното материално стимулиране на служителите за месец октомври ще бъде изплатено на 22 декември.
Относно панираните структурни реформи и заявленията за преназначаване на временни трудови договори той посочи, че ръководството е обещало още утре да излезе със заповед, с която това нещо да бъде отменено.

Въпреки срещата с ръководството, медиците бяха категорични, че протестните действия ще продължат докато министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не се благоволи да проведе разговор с тях.

Ръководството на Пирогов вижда протестите като саботаж

Ръководството на Пирогов вижда протестите като саботаж

Болницата отчита подобрени финансови резултати

Припомняме, първият протест на служителите на "Пирогов" беше на 5 декември. Тогава те поискаха оставката на директора на заведението проф. Асен Балтов.

На следващия ден, 6 декември, по време на втория протест, недоволстващите представиха и мотивите си за исканата оставка. Припомняме тези мотиви без редакторска намеса:

1. Стихийни и необмислени действия и Заповеди на изпълнителния директор, нарушаващи естествения ритъм, влошаващи работната обстановка, което очаквано води до изчерпващото се търпение на персонала. Визираме "Структурни промени", които се изразяват в промяна на абревиатурата от клиники в отделения, която от своя страна изисква поставяне при шестмесечен изпитателен срок на работа на лекари с доказани професионални качества. Подобно действие преди всичко е подчинено на личностни взаимоотношения и неприемливи опити за реваншизъм с цел отърваване от "неудобните".

2. Скандални назначения и неоправдано раздуване на административни длъжности с високи трудови възнаграждения за сметка на медицински служители, свързани пряко с лечебния процес. (пример от последните дни: назначаване на зам. директор по административна дейност - началника на кабинета на служебния министър Илко Семерджиев, когато в същото време болницата разполага с Директор Дирекция административни дейности).

3. Некомпетентно управление с уклончиви мениджърски похвати на болницата, отразено в прогресиращо лошите финансови резултати за последните осем месеца от управлението на проф. Балтов.

4. Лоша/изцяло липсваща кадрова политика в посока задържане и мотивация на лекари специалисти, хабилитирани лица и специалисти по здравни грижи.

5. Прилагането на недобри медицински практики води до страх и демотивация сред персонала в и без това напрегнатото ежедневие, нарушават се основни принципи на работа по стандарти с последващо недоверие от страна на пациентите и намаляване на техният приток към болницата.

7. Ежедневни са опитите за системно нарушаване на трудово-правни разпоредби, касаещи трудово-правни отношения със служителите.

8. Създаване на изключително голямо напрежение сред лекарите-специализанти, заради изготвяне на месечен график с дежурства не в клиниките за специализация, а на входа на Болницата, което е унизително и е сериозна предпоставка за загуба на млади кадри. Считаме тази ситуация за недопустима.