Инспектори на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проверява кухненските блокове на детските заведения и училищата в страната, съобщиха от БАБХ.

Проверката е в детските кухни майки и училищни столови бюфети. Тя засяга и всички обекти, регистрирани по Закона за храните, които се намират в училищата.

Кабинетът дава допълнително 708 325 лв. за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Кабинетът дава допълнително 708 325 лв. за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Те са за общинските, държавните и частните училища

Поводът за инспекциите на БАБХ във всички училища в страната е началото на новата учебна година. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата и учениците консумират.

Проверява се произхода и правилното съхранение на храните, етикетите, сроковете на съхранение.

На стриктен контрол е подложено прилагането на Наредба № 8 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата, информират от БАБХ.

Освен за храните инспекторите ще видят и как се спазват противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене на територията на училищата.

Масовите проверки ще продължат до 30 септември 2020 година, включително. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато.

Бидони с вода спасяват училище в Омуртаг от водната криза

Бидони с вода спасяват училище в Омуртаг от водната криза

От 30 години градът е във водна криза