Не трябва да се дели обществото на ваксинирани и неваксинирани. За това призова пулмологът д-р София Ангелова в сутрешния блок на БНТ.

Тя не иска да дели хората на ваксинирани и неваксинирани с аргумент, че здравните специалисти изживели тежката криза миналата година и видели колко хора преболедували вируса. За преболедувалите малко се говори, а те също са ваксинирани с живата ваксина.

И двете групи - преболедували и ваксинирани - не са лишени от правото да боледуват, да предават заразата и за това в момент, в който циркулира вирусът, трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

Над 20 000 са вече починалите от COVID-19 в България

Над 20 000 са вече починалите от COVID-19 в България

458 са новите случаи - 9.6% са положителните случаи

Твърде кратък е периодът от време, в който се правят изследвания и затова е необходимо да се инвестира едно изследване за това колко са преболедуватели и колко трае имунитетът, каза тя.

На базата на проучвания ще може да се каже кога да се реваксинираме. Хората, които се преболедували, поне една година не трябва да бъдат ваксинирани, подчерта София Ангелова и отново настоя правата на преболедувалия и ваксинирания трябва да бъдат едни и същи.

Във връзка с третата бустерна доза, Ангелова заяви, че по този въпрос трябва да се питат инфекционистите и епидемиолозите, но призова да не се дели обществото. Нашата работа продължава да бъде активна с хора, които са преболедували вируса и то безсимптомно. Може леко да си преболедувал, но може да имаш постковид симптоми, каза още тя.

Ангелова уточни, че състоянието на здравната система е по-леко в сравнение с октомври-ноември и февруари-март. Много ми се иска така да продължим, надява се тя и добави, че голяма част от хората са преболедували вируса, но не са регистрирани. При този вариант ги няма загубата на вкус и мирис, а по-скоро при новия вариант е хремата и кашлицата. Много е ценна нашата имунна система и трябва да я пазим, призова София Ангелова.