Лекарите по белодробни болести, работещи само в доболничната помощ, да бъдат признати от Министерството на здравеопазването като медици от първа линия и незабавно да бъдат приравнени с другите медици на първа линия със същото допълнително възнаграждение за рисковия им труд в размер на 1000 лв. За това настояват от Българското дружество по белодробни болести.

Те са изпратили писмото си до министъра проф. Костадин Ангелов.

Председателят на дружеството и ръководител на Клиниката по пулмология в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив доц. Владимир Ходжев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че от началото на пандемията част от всички близо 400 пулмолози са на първа линия.

Колегите изпитват огорчение, че приносът им в борбата с нея не е признат и очакваме отговор, заяви той и допълни, че колегите му очакват адекватни мерки от здравното министерство.

Той поясни, че 70 пулмолози в доболничната помощ не са признати като работещи на първа линия.

Те вършат огромна работа, дават дълги дежурства. Ако имате оплаквания, вероятно ще посетите първо пулмолог", обясни д-р Ходжев.

Той бе категоричен, че трябва да се вземат спешни мерки, защото пулмолозите у нас намаляват, а те са много важна брънка във веригата.

Прекаралите COVID-19 да прегледат белите си дробове, съветват пулмолози

Прекаралите COVID-19 да прегледат белите си дробове, съветват пулмолози

Целта е да се изследва дали вируса нанася трайни поражения върху дихателните органи