Продължава да се увеличава броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Ямболска област. Ако тенденцията се запази, през следващата седмица ще бъде свикан областният медицински съвет за предприемане на противоепидечини мерки. Липсват и медикаменти с аптеките, съобщи БНР.

Все повече са пациентите пред лекарските кабинети през последните дни. По официални данни за заболеваемостта с грип и ОРЗ са 267 на 10 хил. души. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) очаква през следващата седмица епидемичната граница от 321 на 10 000 души да бъде премината.

Учениците в Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция

Учениците в Бургас и Шумен излизат в грипна ваканция

Заповед за обявяване на дните за неучебни е издадена от министърът на образованието

Същевременно в аптечната мрежа липсват стотици видове медикаменти, по думи на фармацевта Константин Попов, цитиран от националното радио. "Ситуацията в момента в Ямбол е усложнена има липса на около 300 вида лекарства - някои са животоспасяващи, други - по-обикновени", алармира той. Липсват и широкоспектърни антибиотици, които се изписват за усложнения при грип и респираторни заболявания, както и препарати за инхалация. "Полмикорт - получаваме изключително малко количество от него. Като пример мога да дам - при необходими 50 опаковки получаваме две", обясни фармацевтът.

Грипът се следи, маските остават пожелателни

Грипът се следи, маските остават пожелателни

Пикът се очаква да настъпи след около 10 дни