Ръстът на заразени с коронавирус се дължи на празниците. Гледа се третият ден след празниците - числото на заразени е 600, а днес сутринта те са 588 души, това означава, че сме минали добре през празниците. Това заяви пред бТВ проф. Николай Витанов. Той посочи, че идват още празници и отново след Гергьовден, на третия ден, ще се следи статистиката.

Нормално е след празниците да се отчетат повече случаи на заразени. Няма очаквания за голямо увеличение, хората, дошли от чужбина са си тръгнали, но по големият проблем са нашенците, които ходят и се връщат от чужбина, добави Витанов. В момента по данни на анализатора се наблюдава модифицираният вариант на омикрон.

Положителното в България е, че е спряно дифузното разпространение - в Западна Европа това не се случи - Италия, Германия, Франция това не се случи, уточни Николай Витанов. 0.82 е репродуктивното число в момента, което значи, че 100 човека като минат през заразата, остават 82-ма, посочи той.

Очаква се наесен отново да се следи разпространението, вирусът няма да изчезне съвсем. Очаква се да стане това, което се е случило с грипа - да има ваксина, която не е задължителна, посочи Витанов. Засега по света не се появяват нови по-заразни варианти на вируса, каза още той.

ЕК зове да бъдем готови за следваща COVID вълна

ЕК зове да бъдем готови за следваща COVID вълна

И да се подготвим