През последният месец зачестили обажданията на хора, които в паниката си се обаждат на диспечерите, без да имат нужда от лекар. За това сигнализират медиците от Спешното, съобщи Нова телевизия. 

Заради все по-честите обаждания от паникьосани българи се наложила промяна и в работата на екипите. 

Неспешните случаи, които не налагат посещение на лекарски екип веднага, се консултират дистанционно.

"Когато има паника, това се усеща, защото чуваме как диша човекът. Ако е със задух, това се разбира дори по телефона", пояснява един от медиците в Спешната помощ.

Растат случаите на домашно насилие по време на извънредното положение

Растат случаите на домашно насилие по време на извънредното положение

Децата докладват повече за насилие върху майките

От Спешна помощ признават, че всеки втори, обадил се с лека температура и задух, отдава симптомите си на коронавирус. Зад много от случаите обаче се криела добре познатата паник атака. Изолацията, страховете за работата, както и пълната липса на социални контакти водели до всички тези проблеми.

"Затворете един човек с генерализирано разстройство зад четири стени и той ще отключи всички проблеми на земята. Аз не мисля, че в момента държавата има възможностите и ресура да погледне и върху този проблем", смята терапевтът Желяз Андреев.

Данните показват, че от началото на карантината досега случаите на домашно насилие в страните от Европа, включително в България, са скочили с 1/3. Рязката промяна в ежедневието се отразявала в целия свят, не само у нас.