Над 450 души само за определени часове се включиха в петиция срещу миризмата на сероводород в Разград. Петицията започна тази сутрин. Нейн автор е 30-годишният компютърен специалист от Разград Деян Пейчев. Той настоява местната и държавната власт да излязат със становище, експертни замервания и обяснение на ситуацията. Пейчев предполага, че миризмата е на сероводород и припомня, че този газ е много отровен, защото се свързва с хемоглобина на кръвта и парализира дихателните пътища.

"Ние, гражданите на град Разград, отказваме да бъдем тровени всекидневно в продължение на години. Вонята е непоносима, мирише на развалени яйца (вероятно сероводород). Искаме да излезете със становище, експерни замервания и ПЪЛНО обяснение за създалата се ситуация. Не може цял град с години да търпи подобно нещо, а Вие да не излезете с поне едно становище в някоя медия. След предаване на петицията очакваме отговор в най-кратки срокове защото нашите деца не са опитни зайчета. Ако всичко е наред, миризмата е безвредна и просто си печелим име на най-смърдящия град на планетата, то поне успокойте населението.
Добрия кмет е нужно да има постоянна обратна връзка с хората. Вашите изяви в публичното пространство са сведени към нулата. Доста от нас имат оплакване от гадене, парене в очите и задух!", гласи въведението в петицията.

Подписи ще се събират до сряда, 31 август, 12:30 часа. След това петицията ще бъде изпратена до кмета на Разград д-р Валентин Василев и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Възможно е да бъде внесена и в Окръжна прокуратура-Разград.