Разкриват специална телефонна линия за консултации на пациенти с хронични заболявания относно коронавируса. Това съобщи председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев на брифинг на Националния оперативен щаб.

Той обясни, че телефонната линия е насочена към хронично болните с белодробни заболявания, сърдечни заболявания, диабет, които биха искали да се консултират за мерки, които могат да предприемат в настоящата ситуация.

Хасърджиев посочи, че инициативата цели да се пазят най-уязвимите групи. Той обясни, че се подготвя цял пакет от мерки, за да се намали риска при тези пациенти от инфектиране.

Информационната линия в стартира от днес, 22 април, и ще бъде в помощ на пациентите с хронични заболявания всеки работен ден от 9.00 до 18.00 часа.

На номер 0800 14 515 хронично болните ще могат да получат информация от специалисти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните болести и др. Те ще могат да се свържат и с психолог, с когото да обсъдят тревожността или притесненията си в извънредната ситуация. Линията не обслужва спешни състояния.

Повече информация за специалистите, които приемат обажданията, може да бъде получена на информационния портал на НПО за пациенти в условия на COVID - www.covid.npo.bg.