Храненето може да се раздели в две основни направления - за превенция и за терапия при болест. При грипните епидемии разнообразното хранене може да бъде и превенция, стана ясно от думите на общопрактикуващия лекар и диетолог проф. Донка Байкова пред БНТ.

Добре е да консумираме пълноценни белтъчни източници, а да поддържаме добро балансирано хранене - яйца, риба, леки птичи меса и пилешка супа. Съветът е да се консумират много зеленчуци и плодове, защото те са богати на витамини и минерали.
Няма нищо по-добро от тиква, ябълка и цитрусите. Пълнозърнести храни - булгур, пълнозърнест ориз, царевични продукти, киноа, просо и много и различни семена. Задължително се препоръчват ядки, съветва диетологът.

В Перник училищата затворени до сряда заради грипа

В Перник училищата затворени до сряда заради грипа

Пикът на грипа се очаква края на месеца

Проф. Байкова съветва при разболяване да минаваме към по-леко хранене - много плодове и зеленчуци. Поне 2-4 кивита на ден, големи количества лимонов или портокалов сок и пилешка супа. Препоръчват се поне 1,5-2 литра употреба на билкови чайове - бъз, лайка, мента, джинджифил и листа от плодове на къпина и малина.

Според общопрактикуващия лекар Гергана Николова при съмнения за грип е задължително да потърсим личния си лекар. Без някой да Ви в прегледал, не може да назначи терапия по телефона. Не е сериозно. Би могло да се започне противовирусна терапия, ако симптомите са много ясно изявени, каза д-р Николова.

Лекарите очакват грипа в края на месеца

Лекарите очакват грипа в края на месеца

Стотици преминаха през грипния кабинет на ВМА

По думите й може да се ползват и медикаменти или билки, които ще повишаг имунната защита. Маската трябва да се сменя на час - час и половина, защото иначе се губи ефект. Важно е да се повиши личната хигиена. Трябва да се мият често ръцете със сапун и да се проветрява често.