Първият случай на заболяването морбили в област Стара Загора е потвърден, съобщава от РЗИ Стара Загора. Пациентът е регистриран на 12 юли и най-вероятно се касае за внесена инфекция. Приет е в Клиника по инфекциозни болести веднага след завръщането си от Чехия.

Случаят е от гр. Гурково при мъж на 49 г.

Регионална здравна инспекция - Стара Загора е предприела всички необходими противоепидемични мерки. Контактните със заболелия хора се наблюдават.

Издирват се за имунизация срещу морбили всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението в гр. Гурково, относно заболяването морбили. Провеждат се и информационни беседи в град Гурково съвместно с община Гурково и неправителствената организация "Свят без граници".

От Инспекцията напомнят:

При липса на данни за извършена имунизация срещу морбили в имунизационния паспорт на детето паортит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към лекар за ваксинация.

На лицата, имали контакт със заболели от морбили в друга държава или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили, е препоръчително извършването на серологично изследване в медико-диагностични лаборатории за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването.

При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

133 случая на морбили са регистрирани в Кюстендилско

133 случая на морбили са регистрирани в Кюстендилско

По-голяма част от заразените са в ромските квартали в Кюстендил, Дупница, Бобов дол

Припомняме, че 700 са регистрираните случаи на морбили в 11 области на България.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък заяви, че броят на заразените продължава да расте, като за цялата страна той е достигнал 810.

Заразените с морбили у нас вече са 810

Заразените с морбили у нас вече са 810

Над 90% са деца от ромски произход...