НЗОК обясни решението на Върховния административен съд (ВАС) на Република България, с което се отменят т.2 и т.3 от Решение на Надзорния съвет (НС) на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Те уточняват, че решението на НС се отнася до разпределението на средствата за дейностите в болнична медицинска помощ (БМП), за изпълнители, сключили договори за спешна диагностика и лечение и на изпълнителите на БМП, при които няма спешна диагностика и лечение.

ВАС отмени лимитите за болниците

ВАС отмени лимитите за болниците

Лекарският съюз посочва, че болниците могат да търсят в съда дължимите им суми

В таблицата са представени данните за заложените средства по Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) за 2015г., разпределените средства в изпълнение на Решение на НС на НЗОК и изплатените от НЗОК средства по индивидуалните договори с изпълнителите на БМП.

Снимка 334472

Източник: НЗОК

Представената информация показва, че изплатените средства в размер на 1 523 882 392 лв., съобразно възможностите на ЗБНЗОК за 2015г., надвишават определените прогнозни стойности в размер на 1 450 544 508 лв., определени в изпълнение на Решение на НС на НЗОК. Решението на ВАС няма правни последици за НЗОК.