Родители излязоха на протест в Раковски. Причината - в града има епидемия на хепатит А.
Към момента в Раковски са констатирани около 100 случая на заразната болест. 60 случаите са регистрирани в училищата и детските градини, като най-много са болните деца в кв. "Генерал Николаево" и село Чалъкови.

Родителите са категорични, че спират да пускат децата си на училище. Според тях заразата идва от ромската махала в Раковски.

Родителите са безкрайно притеснени за здравето на децата си. Пред Нова телевизия една от протестиращите майки заяви, че в класа на дъщеря ѝ има вече два случая на зараза. "Правим изследвания всяка седмица, но не знаем дали е била заразена, защото инкубационният период е много голям", добави майката.

По думите на друга протестираща в детската градина, която посещава детето ѝ, вече има 5 или 6 случая на заразени деца от хепатит А. Жената е категорична, че не желае да живее в постоянен страх за здравето на децата си. По думите ѝ всяка сутрин тя изпраща децата си с препоръки постоянно да си мият ръцете, да внимават какво докосват и да пазят хигиена.

Поради това родителите са категорични - те искат да бъде ограничен достъпа на роми до училищата и детските градини в града.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров заяви, че общината е предприема всички възможни мерки по обезопасяването на града от епидемията. "Вече правим всичко, за да ограничим разпространението на болестта. Предписано е да се дезинфекцират училищата и детските градини", посочи той.

От Регионалната здравна инспекция обаче посочват, че общината не си върши работата. Епидемията е обявена още на втория констатиран случай на хепатит А, а всички заразени са били хоспитализирани и изолирани. Инспекцията е препоръчала на кмета и лекарите в града да провеждат дезинфекция във всички заведения за обществено ползване. Според представител на РЗИ обаче инспекцията няма работа да дезинфекцира в огнището на заразата. Действията в ромската махала трябва да се предприемат от общината, защото всяка община разполага с дезинфекциозна служба и станция, която трябва да извършва дезинфекцията.

Гуджеров коментира позицията на РЗИ. По думите му общината на собствена глава е предприела действия по дезинфекция на ромската махала. "Ние обаче не можем да влезем в домовете на хората", обясни кметът.

"Осигурили сме достатъчен брой контейнери за смет, осигурили сме дезинфекция на съдовете за събиране на отпадъци. Освен всичко друго сме пръскали в ромската махала на квартал "Генерал Николаево" с препарати на хлорна основа по улиците. Стараем се да се почистват нерегламентираните сметища, които изникват. Публикували сме материал на сайта за превантивни мерки за недопускане на зараза с хепатит А, но тези мерки не дават резултат. Явно се изисква нещо повече", коментира още Гуджеров пред БНР.

Въпреки предприетите действия родителите в Раковски са категорични, че трябва да се ограничи контакта между техните деца и децата от ромската махала, които са вероятни носители на заразата.