Няма да се спират детските надбавки на работещите родители. Това обяви социалният министър Зорница Русинова в ефира на Нова телевизия. Като предизборен слух тя определи тази информация, която разбуни духовете. Според нея се търсят механизми да се стимулират и подпомогнат работещите родители.

От думите й стана ясно, че приоритет за МТСП са хората с увреждания. "Социалната политика не е само раздаване на пари", подчерта Русинова.

Предвижда се да има Закон за социалните услуги. Сега имало 1700 доставчици на социални услуги, стана ясно от думите на министъра. Сега щели да се прецизират услугите, за да станат те по-ефективни.

За всяка община са отделени половин милион лева за програмата за лични асистенти за хората с увреждания. 2 милиона лева дава ведомството за достъпна среда на държавни и обществени сгради за хора с увреждания.  Днес родители на деца с увреждания излизат на протест.

Протестът е под мотото: „Аз съм родител, не личен асистент”. Те се готвят да блокират пътя Бургас-Созопол. Социалният министър увери, че Законът за социалните услуги щял да даде трайно решение. Той през ноември трябва да влезе в законодателния орган.

"Не искаме вече програми и проекти, да ни залъгват с два часа, четири часа и т.н. Всичко това е временно решение, то даже не е и решение и в един момент пак оставаме в Бюрото по труда, НОИ. Аз съм личен асистент на два часа. Два часа са й достатъчни да я обгрижвам. През останалото време се спасява сама, въпреки че е със сто процента инвалидност. Тя нито може да се нахрани сама, нито да отиде до тоалетна сама, нито нищо да направи сама", разказа майка на дете със специфични нужди пред БНР.

Около 30 души ще се включат в днешния протест, който започва в 10 часа. Предвиден е подобен и за Перник, за и Добрич.