Грешка на близките на починалото дете от столичния кв. "Ботунец" е, че не са изчакали инструкции по телефона за оказване на първа помощ и са го транспортирали сами.
Това стана ясно от думите на председателя на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ Десислава Кателиева пред bTV.

"Ако близките имаха търпение и спазваха инструкциите, операторът щеше да им даде инструкции и да е с тях на телефона, докато дойде медик. Грешка е, че са го транспортирали сами", каза Кателиева.

Припомняме, на 9 януари 2019 г. 11-годишно момче се задави с пионка от настолна игра и почина. Роднините, които са от ромски произход, първо извикали линейка, след това я отказали, накрая закарали със собствен превоз детето пред районната поликлиника, но вместо да влязат в клиниката, където има лекари, влезли в Спешния център, от където се разпределят линейките.

Роднините винят медиците от Спешния център в "Ботунец". Близките са отказали да изчакат линейка, а са транспортирали сами детето до центъра.

Операторът на спешния тел. 112 е можел да даде точни и ясни инструкции на роднините. Медицинската сестра в спешния център е направила всичко възможно, но явно е било късно, смята Десислава Кателиева.