202 розови рози украсиха градинското парковото пространство зад Националния дворец на културата (НДК) в знак на признателност и почит към донорите и техните семейства, взели благородното решение да помогнат на нуждаещи се от трансплантация пациенти.

Изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" Мирослав Мутафчийски обясни, че символиката на розовата роза включва признателност и към всички лекари и медицински сестри, които са помогнали на нуждаещи се пациенти от трансплантация и в периода на следтрансплантационно лечение.

Засадени са 202 рози - толкова е и броят на донорите от 2005 г. до настоящия момент. Мечтата на Мутафчийски е цялата градина да стане в рози.

Мутафчийски се надява до края на годината интересът и на лекарите към донорството да се повиши.

Разпространението на коронавируса повлияло на трансплантационните процеси, като различните държави предприели различни мерки за много строги показания и се оперирали само по спешност, уточни Мирослав Мутафчийски. Само четири трупни донора има от началото на годината.

В България отчитаме много голям спад в броя на трансплантациите от донори. Една от основните причини е, че лекарите и техните усилия бяха насочени към овладяване на ситуацията с коронавируса, изтъкна той.

Над 30 лицензирани центъра, разпръснати из цялата страна, имат въведени стандарти и подготвени хора, за да извършват трансплантационни операции, каза от своя страна заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в отговор на въпрос на News.bg какъв е капацитетът да се извършват трансплантационни операции.