От Столичната регионална здравна инспекция призоваха за засилен контрол за спазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната и специално на територията на гр. София.

Целта на засиления контрол и стриктното прилагане на мерките ще допринесе за забавяне на епидемичното разпространение на заболяването на територията на столицата, с което се цели намаляване на новорегистрираните случаи и на интензивността на епидемичния процес.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

Писмото им е изпратено до областния управител на София Митко Михайлов, до кмета на София Йорданка Фандъкова, до шефа на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева, до Димитър Дилчев, началник на Центъра за градска мобилност, до шефа на Столичната полиция Калоян Милтенов и до шефа на ГИТ-район "Изток" Димо Иванов.

Причината за призива на РЗИ са увеличения брой заболели и данни за ново интензивно разпространение на вируса на територията на столицата.

Засилени проверки в Ямболско заради COVID

Засилени проверки в Ямболско заради COVID

Заболеваемостта в региона се повишила с 10 пункта

Необходимо да се засили контрола във всички рискови обекти по отношение на провеждане на дезинфекция, спазване на физическа дистанция, недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести, носене на защитна маска за еднократна или многократна употреба за лице в закрити и на открити обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Заради общественото значение на заболяването е необходимо да се изгради правилна комуникационно-информационна стратегия, насочена към всички граждани за значението, правилното прилагане и спазване на противоепидемичните мерки, ползата от ваксинацията срещу COVID-19, препоръки за намаляване на несъществени контакти, дейности и пътувания, споделяне на положителен опит и поведение.

Театри и кина искат да останат отворени за ваксинирани и при вълна на епидемията

Театри и кина искат да останат отворени за ваксинирани и при вълна на епидемията

Това обсъдиха в МЗ Стойчо Кацаров и представители на театралното и сценично изкуство

Призивът е те да създадат необходимата организация за контрол на въведените противоепидемични мерки.

Целта е да недопускат хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) на работното място; осигуряване на лични предпазни средства на персонала в зависимост от спецификата на работа и оценката на риска на работното място.

Мерките трябва да се спазват, да се прилагат стриктно и в пълен обем, поради продължаващото пандемично протичане на COVID-19 в света, в т.ч. и в Европейския съюз, появата и разпространението на нови варианти на SARS-CoV-2, с по-висока контагиозност и тежест на протичане на инфекциите.

805 нови случая на коронавирус, над 100 болни са в интензивните отделения на болниците

805 нови случая на коронавирус, над 100 болни са в интензивните отделения на болниците

Расте броят на активните случаи - към 11 август те са 12 030

Това се отнася по-специално към пренаселени пространства на закрито като офиси, ресторанти, църкви, търговски центрове, работнически общежития, организирани групи в курортните комплекси, празненства, танцувални зали и превозни средства, както и при пеене, висок говор и др., при които се повишава образуването на инфектирани респираторни капчици.

С цел ограничаване разпространението на Covid-19 и опазване живота и здравето на хората, Столичната РЗИ също ще продължи да извършва отговорно контрола по отношение въвеждането, спазването и стриктното изпълнение на противоепидемичните мерки заедно с всички институции и гражданите на столицата.