РЗИ - Стара Загора отправи апел към гражданите да се реимунизират срещу дифтерия, съобщават от пресцентъра на регионалната здравна инспекция.

Всички лица на и над 25-годишна възраст трябва да се обърнат към личния си лекар за проверка на имунизационния си статус по отношение на тетанус и дифтерия и при липса на такъв да се имунизират с ваксината "Тетадиф". 25 Родителите на деца до 17-годишна възраст следва да се обърнат към личните лекари за информация - поставени ли са на детето всички необходими имунизации и реимунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и морбили, паротит и рубеола, уточняват от РЗИ.

Към 26.09.2022 г. в държави членки на ЕС са регистрирани 92 случая на дифтерия за настоящата година. Заболелите са мигранти от мъжки пол, диагностицирани в приемателни центрове.

В България последният случай на дифтерия е регистриран през 1994 г.

При неваксинирани лица дифтерията може да протече тежко със засягане както на горната част на дихателната система, така и с токсични усложнения на нервна, сърдечна и отделителна система и възможен летален изход.

За поддържане на ефективен постваксинален имунитет, в условия на липса на заболявания от дифтерия, е необходимо да се поддържа висок имунизационен обхват срещу заболяването и хората да са редовно имунизирани за възрастта си, казват още от РЗИ Стара Загора.