216 проби за коронавирус са направени на жители в столичните квартали "Факултета" и "Филиповци" през последните няколко дни. От 20 PCR теста, 60% или 12 проби са били положителни. Това заяви директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Установени са 12 семейни огнища в квартал "Факултета". Това води до неяснотата, която получаваме като информация от пациентите, които са хоспитализирани за контактните от първи ред. Когато епидемиологът отиде на място, констатира съвсем различна картина, подобна на тази в латино сериал, коментира той.

Според него това се дължи на прекалено много и близки контакти, разхвърляни на различни адреси и в различни семейства.

Голяма част от изследваните носят коронавируса. Това са хора, които нямат абсолютно никакви симптоми. Наложените в двата квартала мерки са плод на критично натрупване на фактори и анализ, който е бил направен преди да започне въвеждането им.

В една от столичните болници имаше над 30 хоспитализирани от тези квартали. Прави впечатление, че една голяма част от пациентите нямат симптоми, но носят коронавируса, а другите, които са в болница, изключително бързо развиват тежка симптоматика, каза д-р Пенчев. 

966 са случаите на Covid-19 в България

966 са случаите на Covid-19 в България

Двама души са починали в последното денонощие

През почивните дни са направени на 70 епидемиологични проучвания на територията на кв. "Факултета". За тези дни са взети 700 проби, допълни той.

Пенчев обясни, че през последния ден е имало хора от квартала, които доброволно са поискали да бъдат тествани за COVID-19. По думите му между 100-150 души са под карантина там, а хигиената е "задоволителна". На терен всеки ден има служители на РЗИ. Обследват се новопоявили се пациенти и контактите им. 

Бързи тестове за коронавирус правят на входа на столичния кв. "Факултета"

Бързи тестове за коронавирус правят на входа на столичния кв. "Факултета"

Медиатори попълват декларациите на неграмотните жители на квартала

Очакваме в следващите 10 дни да имаме по-висока заболеваемост в София. Не можем да кажем в каква посока ще се развие инфекциозният процес на коронавируса - може да тръгне към столицата или към провинцията, коментира директорът на Столична РЗИ.

Относно възстановяването на детските консултации има правила и стъпки, които педиатрите и общопрактикуващите лекари трябва да спазват при ваксинациите и реваксинации. По думите му там, където общопрактикуващите лекари имат деца и ще правят консултации и ваксинации, не трябва да ходят други пациенти.

Д-р Пенчев заяви, че при спешни случаи е задължително обаждане до личния лекар и пренасочване към спешен кабинет или Бърза помощ. Именно затова са определени точно двата дни (вторник и четвъртък), както и детайлизирането на начина на посещение на личния лекар със записване на определен час, като не трябва да има събиране на повече от двама родители с деца пред кабинета, където ще бъде прегледът или имунизацията, допълни той.

Припомняме, преди дни имаше протест на жителите в кв. "Факултета" срещу завишените мерки за ограничаване на разпространението на коноронавируса. 

Кратък протест в столичния кв. "Факултета" срещу засилените мерки

Кратък протест в столичния кв. "Факултета" срещу засилените мерки

Ще бъдат предоставени хранителни пакети след празниците, обясни Фандъкова