Петдесетина души се събраха за около час край КПП-то, поставено на изхода от населения предимно с роми столичен квартал "Факултета". Повечето от тях бяха с маски. Червена лента до близкия супермаркет ограждаше път, по който хората можеха да отидат и да напазаруват храна.

Своебразният протест бе воден от дама, която, след като видя телевизионните камери, се провикна на хората да не се скупчват и да стоят на около 2 м разстояние един от друг. Въпреки призива й, хората известно време продължиха да са на близко разстояние един от друг. 

Александър Сиди: Щабът се забави със затварянето на гетата

Александър Сиди: Щабът се забави със затварянето на гетата

Защо правозащитниците на защитиха правата на децата ни, затворени като животинчета, пита депутатът

По информация на МВР около 12 часа на 17 април жителка на квартала е подал сигнал за домашно насилие от бившия си съпруг и е потърсила помощ от полицията. Полицаите са установили, че насилникът има ограничителна заповед и няма право да доближава дома. Мъжът, който е извършил домашно насилие, е арестуван. 

Двамата зам.-кметове на Красна поляна са на място.

По време на своеобразния протест на два пъти присъстващите жители на квартала за кратко викаха: "Оставка", но така и не се разбра чия оставка искат.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова бе категорична, че няма дискриминация с въвеждането на по-строги мерки за жителите на тези два квартала"Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи. Апелирам да се подкрепят тези мерки".

Това заяви пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова по повод напрежението в двата столични квартала "Филиповци" и "Факултета", където от снощи има засилени мерки и влизането и излизането става през КПП-та.

Мерките са наложени заради големия брой заразени с Covid-19 в тези квартали и множеството контактни лица. "Открити бяха семейни огнища на заразата, които имат много голям брой контактни лица", каза Фандъкова. 

Нови 25 случая на коронавирус отчетоха от щаба

Нови 25 случая на коронавирус отчетоха от щаба

Трима души са починали - в София и в Сливен

За обявената в социалните мрежи нагласа за протести в блокираните "Филиповци" и "Факултета" Фандъкова призна, че е имало напрежение на вечерта на Велики Четвъртък - 16 април, но ситуацията се е успокоила след разговори и контакт с хората.

Общината заедно с БЧК имат готовност за раздаване на хранителни пакети на хората в кварталите "Филиповци" и "Факултета", за които има ограничаване да се придвижват в града. 

Цветелин Кънчев иска строга карантина за цяла България

Цветелин Кънчев иска строга карантина за цяла България

Имаше нагласи за протести във "Филиповци" и "Факултета", призна лидерът на "Евророма"

"Ще бъдат предоставени хранителни пакети след празниците чрез кмета на район "Красна поляна", уточни тя.

В София ще бъдат допускани само хора, които доказват с документи, че работят в столицата, категорично заяви кметът Фандъкова.

По думите ѝ всеки конкретен случай на завръщащи се в София хора ще се решава от представителите на реда на пропускателните пунктове, в координация с техните началници.

Столичният кмет призова да се уважава трудът на лекарите и полицаите.

В същото време "синята" и "зелената" зона за платено паркиране в града остават безплатни до 26-и април, след което ще се мисли за поетапно възстановяване на работата им, ако това е възможно. 

Фандъкова настоя да оценим, че все пак в София има движение

Фандъкова настоя да оценим, че все пак в София има движение

Да сме безкомпромисни към малцината, които подлагат на риск останалите