Движението в София е отворено в рамките на града и това трябва да го оценим. Това е трудно решение, не дай боже, да се правят по-големи ограничения. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Трябва да проявим още малко търпение, за да не се налагат и въведат допълнителни ограничителни мерки, призова кметицата.

Затварят София

Затварят София

За и от София ще се пропускат само автомобили под специален режим

Според нея работодателите трябва да преразгледат работното време на служителите си и да пренастроят своята работа там, където е възможно. Фандъкова даде за пример фирмите за чистотата в София, откъдето идвали  много служители от Перник и други населени места. Те започвали работа по-рано сутрин и се прибирали по-рано вечер. Трябва така да се направи организацията, че да се съобразим с мерките, настоя кметицата.

Тя обясни, че градският транспорт в столицата се движи нормално, а ограниченията са за областта и общината. Ситуацията с блокирането на София е необичайна, но тя е продиктувана от поведението на много хора. Решението е много трудно, но Националният оперативен щаб е длъжен да се погрижи да не се разпространява заразата от коронавируса.

"София е център на заразата и тъй като няма нови допълнителни ограничения за движението в нашия град, трябва да осъзнаем, че отговорността ни е много голяма в празничните дни, за да спазваме ограниченията, които ние познаваме", настоя Фандъкова.

Всички ние сме длъжни да следим всичко, което с случва в рамките на града, за да се предприемат адекватни мерки. Всеки от нас трябва да се опита да пренастрои работата си и ежедневието си, настоя кметицата.

Тя предлага да оставим на компетентните служби да се погрижат за случаите, но посланията да бъдат към всички. Фандъкова е убедена, че някой от излизащите хора отивали на работа или да се погрижат за много тежък случай във фамилията си.

"За всички нас това е пределно ясно, че това бяха единични случаи, а повечето хора не осъзнаваха какво правят като отиват да пренесат заразата", посочи Йорданка Фандъкова.

Трябва да бъдем безкомпромисни към малката група от хора, която подлага на риск останалите, подчерта столичният кмет и посочи, че обичта към близките ни не се изразява към ядене и пиене, а към отговорност.

7 положителни за коронавирус със 150 контактни от махалите "Филиповци" и "Факултета"

7 положителни за коронавирус със 150 контактни от махалите "Филиповци" и "Факултета"

От 16 април въвеждат още по-строги мерки за тези квартали

Нека да оставим конкретните случаи на полицията. Би било грешно да се съсредоточим върху конкретни случаи, а това е работа на контролните органи, които ще проверят документите. Сигурна съм, че полицаите ще намерят решение за прибиращите се хора, надява се Фандъкова.

По думите й в момента се правят хипотези какво щяло да се случи с прибиращите се хора. Фандъкова призова хората да празнуват Великден вкъщи само със семейството си - има достатъчно технологии да се свържем с близките ни.

Напрежение в столичния квартал "Факултета"

Напрежение в столичния квартал "Факултета"

Ромите организират и протест за утре

За ромските махали - ж.к. "Факултета" и "Филиповци" е насочена допълнителни техники за дезинфекция и почистване. За там са въведени КПП-та, за да не се разпространява заразата и да се погрижим за хората, които живеят вътре, допълни Фандъкова.

Един от заразените с COVID-19 от "Факултета" контактен с 32-ма

Един от заразените с COVID-19 от "Факултета" контактен с 32-ма

Има две деца, които са заразени