10 са положителните тестове на заразени с коронавирус в кварталите "Факултета" и "Филиповци" по данни на РЗИ-София. Двата квартала са с полицейска блокада и влизането и излизането от тях става през КПП. Полицията насочи допълнителни сили натам от снощи, след като имаше напрежение. Целта е да се  ограничи разпространението на вируса.

7 положителни за коронавирус със 150 контактни от махалите "Филиповци" и "Факултета"

7 положителни за коронавирус със 150 контактни от махалите "Филиповци" и "Факултета"

От 16 април въвеждат още по-строги мерки за тези квартали

В същото време има информация и за подготвяне на протест заради блокадата.

"Късно снощи имаше такива нагласи. Опитвам се с целия авторитет, с който разполагам, да ги убедя, че няма нужда. Не е подходящ момент за такъв протест. При събиране на много хора накуп рискът от разпространението на пандемията е много по-голям", коментира лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев " пред Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да се прояви разбиране към полицаите и в никакъв случай да не се стига до сблъсъци, въпреки че някои от органите на реда превишавали правомощията си.

Въпреки този призив в петък по обяд в столичния имаше струпване на множество жители на кв. "Факултета". Причината - човек от квартала е потърсил съдействие за извърешно домашно насилие, но съседите му явно погрешно са разтълкували влизането на органите на реда в квартала.

Кратък протест в столичния кв. "Факултета" срещу засилените мерки

Кратък протест в столичния кв. "Факултета" срещу засилените мерки

Ще бъдат предоставени хранителни пакети след празниците, обясни Фандъкова

В обръщение към обитателите на двата квартала - "Факултета" и "Филиповци" лидерът на Евророма каза: "Вие нямате право да се сърдите на премиера Бойко Борисов, вие 95% гласувахте за него, вие сте си вътрешни хора, разберете се там.".

Кънчев настоя за много строга карантина в цялата страна.

"Не само в ромските квартали, на нас ни трябват изключително строги мерки в цялата държава", категоричен бе лидерът на "Евророма".

Той увери, че хората в квартал "Факултета" живеят в чистота и спазват висока лична хигиена.

Нови 25 случая на коронавирус отчетоха от щаба

Нови 25 случая на коронавирус отчетоха от щаба

Трима души са починали - в София и в Сливен

"Искам да чуя, че при ромите процентът на заболеваемост е по-голям. Досега не е казано такова нещо. Аз мисля, че процентно нещата се движат пропорционално. Вирусът не подбира. Ако някой си играе на ксенофобия, при вируса това го няма", каза Кънчев.