С еднократното тестване на учителите няма да постигнем кой знае какво, защото голяма част от учителите не искат да се тестват. Това тестване трябва да е периодично. Това заяви математикът Петър Велков пред БНР. По думите му скритата заболеваемост е сред децата.

Според Велков отварянето на училищата е рисково.

Започва масовото тестване на учителите за Covid-19

Започва масовото тестване на учителите за Covid-19

Целта е тестовете да са по-близо до датата на връщане на големите ученици

Към момента данните са обнадеждаващи. "Мерките работят, затова имаме и солиден спад от около 60% в смъртността, съответно хоспитализираните хора и около 35% е спадът при критичните случаи. Това са три ключови показателя.". Този коментар направи пред БНР математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков.

По думите му е притеснително, че все още не е ефективна системата на тестване, проследяване и карантиниране. Едва 10 хиляди е броят на карантинираните лица у нас. Всеки позитивен би следвало да има от 3 до 5 души лица от първи ред, които да се карантинират. По думите му абсолютният минимум на карантинираните у нас трябва да е 26-27 хиляди души, ако всеки заразен има по 1 контактно лице.

И учениците да се тестват за COVID-19, искат учителите в Бургас

И учениците да се тестват за COVID-19, искат учителите в Бургас

Според преподавателите процесът трябва да е двустранен

Проблем ще е, когато новият щам стане доминантен в обществото, както се случи в Западна Европа, заяви Петър Велков. Според него трябва да сме "много предпазливи при отварянето". Той даде примери със Западна Европа, където при високи нива на заболеваемост в обществото, тези показатели не могат да се снижат при работещи училища.

Със сигурност ще се увеличава заболеваемостта при разпускане на мерките, допълни преподавателят. Той прогнозира до два-три пъти увеличение на случаите в зависимост от това какви мерки разпуснем.