Днес е Велики Четвъртък. Започна голямото боядисване на яйца за най-светлия християнски празник - Великден.

Какво обаче съдържат боите за яйца, които масово използваме, и могат ли те да доведат до рискове за здравето ни?

Освен че днес може да намерим бои за яйца във всякакви цветове, боите се предлагат в много различни форми - прахчета, капсули, таблетки, ампули и други.

Преди Великден: Не купувайте храни с твърде дълъг срок на годност

Преди Великден: Не купувайте храни с твърде дълъг срок на годност

Засилени проверки в магазините...

При анализ на съдържанието на боите за яйца, се установява, че зад почти всеки цвят седи едно или няколко Е-та. В повечето случаи те са разрешени от европейското законодателство и могат да се влагат в боите за яйца. Въпреки това обаче през празничните дни се регистрират сигнали за странични ефекти като алергии, обриви, хрема, кашлица, ринит, колит и дори гастрит, астматичен бронхит и хиперактивност при децата, съобщава Нова.

Оказва се, че жълтата боя за яйца например се получава на базата на Е-102 (тартразин).

За получаването на по-тъмното жълто към оранжево се влага Е-110 (сънсет жълто FCS, оранжево-жълт S). Е-110 представлява синтетичен оцветител, който се използва за оцветяване на бонбони, конфитюри, напитки и други хранителни продукти.

За получаването на червен цвят в боите за яйца се влага Е-122 (азорубин). Това е оцветител, който доказано предизвиква алергии и обриви. Азорубинът вече е забранен за употреба в много страни, сред които Австрия, Норвегия, Швеция, като властите в го причисляват към групата на алергените, опасни за хората, страдащи от астма.

Производителите на великденските бои за яйца използват Е-133 (брилянтно синьо FCF) за направата на син цвят. Това отново е оцветител със синтетичен произход, който се получава от въглищен катран. Този оцветител се абсорбира слабо от стомашно-чревния тракт и може да предизвика астматични пристъпи при хора с астма и алергични реакции. Този риск се засилва особено за хора, които са чувствителни към аспирин. И този оцветител е забранен в редица държави - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Испания, Швеция и Швейцария, но не и в България.

Опасни оцветители и катран в боята за яйца предизвикат алергии

Опасни оцветители и катран в боята за яйца предизвикат алергии

Цените на боите варират между 30 стотинки и 3 лева.

Оказва се, че всичките посочени оцветители са разрешени за влагане като хранителна добавка от Брюксел, въпреки че са забранени от законодателствата на отделни държави членки.

Според експерти има вероятност, при която оцветителите могат да попаднат върху белтъка на яйцето. Това става, когато порите на яйцата са по-големи и в процеса на оцветяване боята премине през порите. На обратното мнение - твърди се, че тези оцветители не са опасни за човешкото здраве, защото са преминали всички необходими тестове за безопасност.

Във всички случай един оцветител е забранен за употреба заради рисковете, които носи върху човешкото здраве. Е-128 (Червен 2G) представлява синтетичен оцветител, които се причислява към забранените вещества. Той е забранен за използване в хранителната промишленост. Причислява се към забранените вещества, защото съдържа анилин, което е токсично вещество, действащо неблагоприятно върху нервната система на хората. Този оцветител може да доведе до нарушения на паметта или да предизвика кислороден глад.
Ако видите, че даден хранителен продукт съдържа този оцветител, веднага трябва да сигнализирате съответните органи - Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Преди Великден: Не купувайте храни с твърде дълъг срок на годност

Преди Великден: Не купувайте храни с твърде дълъг срок на годност

Засилени проверки в магазините...

В крайна сметка проверката в лаборатория на боите за яйца, разпространени на пазара у нас, показва, че производителите предимно използват четири Е-та. Това са Е-102, Е-110, Е-122 и Е-133. Оцветителите се допускат за боядисване на яйца.

Освен използваните оцветители обаче проверката показва и друго - в боите за яйца се съдържат и алергени. Като добавки в боите често присъстват лактоза, консерванти и желатин.

За да избегнем рисковете, специалистите съветват да заменим боите с изкуствени оцветителите с такива, които се правят от естествени багрила.

За червен цвят например може да се използва каркаде.

Снимка 349274

Източник: iStock

За син цвят може да се използва растението сърпица или червено зеле, сварено със сода бикарбонат.

За лилаво може да се използват боровинки, къпини или черници.

За жълто и оранжево - куркума, тиква и други.

Снимка 349273

Източник: iStock

За да се оцветят хубаво яйцата с естествени багрила, те трябва да постоят повече време във горещата вода. По този начин обаче избягваме всички здравни рискове, които са налице при използването на изкуствени оцветители.