НЗОК стартира мобилно приложение за известяване на пациентите за извършени дейности.

На пресконференция в БТА управителят на Здравната каса проф. д-р Петко Салчев обясни, че целите са както по-голяма информираност на здравноосигурените лица за извършените дейности, свързани с тях и отчетени в НЗОК, така и възможност самите пациенти да установяват по-завишен контрол върху това, което се извършва във връзка със здравето им.

Той обясни, че системата има две функционалности - при промяна на информацията в досието на пациента и нотификация за промяна, свързана с личния лекар.

"Стартирането на приложението започва с това дали пациентът има уникален код за достъп, ПИК в НАП или електронен подпис. Така той влиза в досието си и стартира приложението. Целта е да подаде имейл въпрос, на който ще се изпраща нотификация за пациентското му досие", разясни шефът на НЗОК.

Той допълни, че въз основа на месечните отчети ще се получават съобщения за действия по досието, а за личния лекар на следващия ден, когато договорът му бъде променен. Салчев очаква след няколко месеца да са достъпни съобщения за електронни рецепти, извършени имунизации и др.

Проверяват и Пирогов за фалшиви хоспитализации

Проверяват и Пирогов за фалшиви хоспитализации

Като правителствена болница "Лозенец" е била като черна дупка

Шефът на НЗОК посочи и че приложението е свързано с друго, вече съществуващо такова, за удовлетворението на пациентите, където могат да поставят оценка за общопрактикуващи лекари, стоматолози, специалисти и т.н.

Той подчерта, че приложението е абсолютно безплатно за пациентите и в него няма никакви лични данни по изискванията на Закона за личните данни. Те се съхраняват само в системата на НЗОК, тъй като Касата няма позволение данните да бъдат трансферирани.

От своя страна здравният министър д-р Стойчо Кацаров заяви, че от подобни измами с фалшиви хоспитализации НЗОК е ощетена с милиони левове. "Това е чиста проба кражба - получаваш нещо, което не ти се дължи. НЗОК не може да се справи с този проблем изяло, ако не получи помощ от потребителите", категоричен бе той.

Според Кацаров възможността за ефективно работещо проложение от този вид ще изиграе ролята на превенция. По негови думи с приложението ще спечелят както пациентите, така и добрите лекари, а според него няма нищо по-добро от това ресурсът да отиде при тези, които наистина вършат работа.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

От Българския лекарски съюз заявиха, че категорично подкрепят усилията на НЗОК за включването на пациента в контрола и настояха пациентът да бъде максимално улеснен при подаването на сигнала.

От Българския зъболекарски съюз също се обявиха против лошите практики. Те подкрепиха тезата, че без пациента редът в здравната система не може да бъде поддържан. Всеки сигнал добронамерено ще бъде проверяван от Касата. Председателят на БЗС Николай Шарков настоя приложението да е "глупакоустойчиво" - дори човек с неголеми познания да може може да се справи и достъпът да е максимално улеснен.

От Българския фармацевтичен съюз също заявиха, че са "за" всяка инициатива, която ще доведе до подобряване на контрола в здравеопазването. Те обаче настояха този контрол да бъде превантивен.