Има данни за нарушения и фалшиви хоспитализации и в "Пирогов". Касата извършва проверка там, както и в други болници в страната. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблеми болници, заяви в студиото на "Нова телевизия" зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. Като пример за тежко състояние той посочи хематологията - Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

По думите на Петров не подлежи на съмнение, че здравният министър (бившият, Костадин Ангелов, бел.ред.) е бил наясно със случаите на трансплантации в болница "Лозенец", за които има сериозни подозрения, че са извършвани криминално. "Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и здравния министър за тези случаи. ДАНС е препратила информацията до ГДБОП.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

Процесът около тези незаконни трансплантации е продължил около година и половина. За предишния период - когато болницата е била правителствена - няма данни, тъй като тогава здравното заведение е било "като черна дупка", в която нито МЗ, нито Медицински надзор са имали достъп и контрол. Болницата е имала взаимоотношения само с Касата.

В украински вестници се е появила информация за починал донор. Извършва се проверка и по тези сигнали, каза още Петров.

Смениха Съвета на директорите на Александровска болница

Смениха Съвета на директорите на Александровска болница

Този екип е до провеждането на конкурс

Зам.-министърът коментира и казуса между Министерство на здравеопазването и Агенцията по вписванията, по който вчера и Министерство на правосъдието започна проверка. В "Лозенец" има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС, обясни Петров.

Реакцията на АВ е била по-скоро по казуса с "Александровска" болница, където обаче има решение на съда, което е отрицателно. "Не е работа на Агенцията да проверява основания. Те се проверяват от съда. Работата на Агенцията е да направи вписването. Не им е работа да преценяват дали някой пише грамотно", посочи зам.-министърът.

Стойчо Кацаров: Нямам абсолютно никакви съмнения

Стойчо Кацаров: Нямам абсолютно никакви съмнения

Иска проверка на действията на Агенцията по вписванията

Припомняме, вчера здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че за всеки от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и до тогавашния министър на здравеопазването - съответно Кирил Ананиев и Костадин Ангелов.

Той обясни, че е имало превантивна бюлетина на Интерпол за предупреждение, че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това обаче било "заметено под килима" и институции са покровителствали този процес.

Кацаров: МЗ, МВР и ДАНС са покровителствали трафика на органи у нас

Кацаров: МЗ, МВР и ДАНС са покровителствали трафика на органи у нас

Бюлетина на Интерпол, че в България се очаква процес на незаконни трансплантации била "заметена под килима"