"За всеки един от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министъра на здравеопазването - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция от тези органи. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес". Това заяви пред bTV здравният министър д-р Стойчо Кацаров по повод освободеното ръководство на болница "Лозенец" заради съмнения за финансова щета на НЗОК и незаконни трансплантации.

Той посочи, че са получавани сигнали от посолствата на други държави за фалшиви самоличности.

По негови думи е имало превантивна бюлетина на Интерпол за предупреждение, че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това обаче било "заметено под килима" и институции са покровителствали този процес.

Според Кацаров и трябва и да се помисли какво става с трансплантирането от трупни донори у нас. Кацаров обясни, че за цялата 2020 г. са трансплантирани само от два трупни донора, средно годишно за последните 10-15 години са 15. Той настоя да види средно 100 донорски ситуации.

По негови думи има болници, където да се извършват трансплантации, но липсват донори. Кацаров допълни, че трансплантациите в болница "Лозенец" ще продължат.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

По отношение на анализа за високата смъртност по време на пандемията здравният министър заяви, че част от проблема е това, че предишното правителство е управлявало кризата политически и предизборно.

Относно Агенцията по вписванията той поясни, че тя е прехвърлила правата, които законът й е дал. Затова поискал правосъдният министър Янаки Стоилов да извърши проверка. Ако съображенията му се потвърдят, министърът заяви, че ще поиска смяна на ръководството на Агенцията.

По негови думи с отказа си да впише в регистъра промените Агенцията надвишава правомощията си по закон. Той намекна, че може и да има нещо нагласено.

Имало ли е трафик на органи, питат пациентски организации

Имало ли е трафик на органи, питат пациентски организации

Нормативни промени за прозрачно харчене на пари в болниците искат от НПО

"Агенцията е изчакала да стартира процедурата по висването до минутата на възражението на бившите шефове. Смятам, че работата е нагласена", коментира министърът.

"Няма нищо лично в решението за пенсиониране на проф. Кантарджиев. Няма и път назад", заяви още той.

Той подчерта, че няма нищо извънредно човек да се пенсионира при достигане на пенсионна възраст. Министърът изрази недоумение как може пенсионирането на някого да води до протести и допълни, че проф. Ива Христова е заменила Кантарджиев по негово предложение.

Кацаров обясни, че става дума за пенсиониране от държавна администрация и никой не спира учените да работят или лекари да правят операции.

Проверяват и Пирогов за фалшиви хоспитализации

Проверяват и Пирогов за фалшиви хоспитализации

Като правителствена болница "Лозенец" е била като черна дупка