Институциите да кажат имало ли е трафик на органи, поискаха от Национална пациентска организация (НПО). В неправителствената организация членуват над 80 пациентски организации, ангажирани с различни социалнозначими и редки заболявания.

Те настояват за по-голяма публичност в разходването и управлението на публичния ресурс за здраве, както и за нормативни промени, които да гарантират прозрачността на финансирането на болниците, независимо от собствеността им, с публични средства.

По-рано през деня служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, който изнесе информация за 14 трансплантации от донори на бъбрек в доскоро правителствената болница "Лозенец". Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова, а всички рецепиенти са "роднини" на донорите от Израел, Япония, Германия, Оман и други. Според закона подобно донорство може да стане само при роднинска връзка, а в тези случаи има съмнение за подобно родство.

От Агенция "Медицински надзор" е имало проверка. В Агенцията са получавали информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция, не е предприето нищо по нито един от случаите, каза д-р Кацаров.

"Силно сме притеснени от изнесената пред обществеността информация за извършване на трансплантации на граждани от трети страни, чрез предоставяне на неистински документи или такива с невярно съдържание, включително и извършване на трансплантация на български гражданин в нарушение на установените в страната правила", пишат от НПО.

Компрометирано е доверието в българските лечебни заведения и медицинските специалисти в област, в която системно се отчита сериозно изоставане - трансплантации на органи. Въпреки прилаганата до момента политика, както и насърчаването на гражданската активност към даряването на органи, крехкото доверие по отношение на трансплантацията на органи у нас може да бъде зачеркнато, от което ще пострадат най-нуждаещите се - пациентите, се казва в писмото.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

Притеснителни са и отчетените разходи за нелекувани граждани, пишат от пациентската организация. Независимо от собствеността правилното изразходване на публични средства в здравната система е от изключителна важност. "Източването" на бюджета на НЗОК чрез фиктивно приемане на пациенти е един от най-сериозните проблеми, но не е единствения, на публичното финансиране на здравеопазването, пишат от НПО.

НПО е със статут на представителна организация за защита правата на пациентите.

Припомняме, през 2018 г. правителството прехвърли изцяло болница "Лозенец" на Софийския университет "Свети Климент Охридски", въпреки че първоначалните намерения бяха тя да бъде преструктурирана в детска многопрофилна болница.

На 1 февруари 2019 г. лечебното заведение беше окончателно преобразувано, а с решение на Министерския съвет от април тази година МБАЛ "Лозенец" официално стана университетска болница.