Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи изявление заради събитията от последните няколко дни.

По отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев той заяви, че няма "нищо изключително, извънредно или героично" в това, когато един служител на администрацията навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.

Относно смените на управителите на болниците "Лозенец" и "Александровска" д-р Кацаров подчерта, че цялото общество знае причините за тези смени. Той посочи, че законът дава право на министъра, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Министърът поясни, че ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени, а отказът й да го направи, излиза извън нейните законови правомощия.

Кантарджиев намекна за прокарване на частни интереси от служебното МЗ

Кантарджиев намекна за прокарване на частни интереси от служебното МЗ

Той изрази своето недовоство към здравната система

"Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие - ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията", категоричен е д-р Кацаров.

Той призова министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност.

МЗ не приема оставането на Спасов в болница „Лозенец“

МЗ не приема оставането на Спасов в болница „Лозенец“

От МЗ нямат обяснение за поведението на шефа на болница „Лозенец“

"Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора", отсече здравният министър.

Той е категоричен, че ще разкрие цялата истина за това управление и за причините, довели до изключително високата смъртност у нас.

Кацаров заключи, че няма никакви съмнения в правилността на своите действия и никакви колебания да продължи по започнатия път.