Любомир Спасов се опитвал да остане в болница "Лозенец", според зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров, съобщи БГНЕС.

Това може да доведе до извода, че той може да се опита да укрие доказателства. Така зам.-министърът на здравеопазването коментира решението на Софийски градски съд, който по искане на проф. Спасов блокира назначаването на новия съвет на директорите на болница "Лозенец".

Решението на СГС е за временно спиране на регистрацията на новия съвет на директорите на болница "Лозенец", а не е решение по същество. Вероятно, ще го обжалваме, каза д-р Петров.

Зам.-министърът на здравеопазването не може да си обясни поведението на проф. Спасов при такива ясни данни за нарушения и при положение, че преписките са в съответните правоохранителни органи.

Според него целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни", подчерта д-р Петров.

Той припомни, че от Министерство на здравеопазването са изнесли фактите по случаи, които Изпълнителна агенция "Медицински одит" им е дала. "Те са дадени и на предишния министър и да не се прави на ощипана госпожица. Неговите твърдения, че са дадени в ДАНС не са верни. Това е направила Изпълнителната агенция. Тя е сезирала и него. Не мога да си обясня, защо, имайки тези ясни данни, при конкурса, който е проведен, проф. Спасов отново е бил назначен", заяви зам.-министърът н здравеопазването.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

Припомняме, че на 3 юни тази година служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров освободи цялото ръководство на болница "Лозенец" заради установени случаи на трансплантации, които са правени на рецепиенти, които не са роднини, а са били с фалшиви самоличности. Случаите са от 2019 г. и 2020 г.

На следващия ден служебният министър д-р Стойчо Кацаров назначи ново ръководство на болница "Лозенец".