Медицински специалисти от цялата страна излязоха на протест в подкрепа на дисциплинарно уволнената от частна болница Мая Илиева, информира БНР.

Под мотото "Не на страха" медицински сестри от цялата страна застанаха пред булеварда на столичната частна болница, от която бе уволнена "за несправяне с професионалните ѝ задължения" Мая Илиева.

Медиците се обявяват и срещу лошите условия на труд и настояват за по-достойно заплащане и за синдикална защита.

Мая Илиева се присъедини към протеста, който бе подкрепен и от омбудсмана Мая Манолова.

Уволниха медицинската сестра, организирала протестите, и я обвиниха в лъжа

Уволниха медицинската сестра, организирала протестите, и я обвиниха в лъжа

Илиева ползва социални мрежи, не било сериозно, не отишла при КНСБ, според Кокалов

Символичен протест се състоя и пред Министерството на здравеопазването, а след това се очаква медиците да се пренесат и пред сградата на КНСБ.

Главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева заяви, че през септември ще започнат масови протести и ще бъдат твърди и безапелационни.

Протести в подкрепа на Мая Илиева и за по-добри условия на труд ще се проведат и в Пловдив, Варна и Момчилград.

Една от протестиращите медицински сестри Юлия Божкова споделя, че също е била репресирана и затваряна в кабинети от ръководството. Било и обяснявано, че няма право на протест и че инвеститорите на болницата не са съгласни с действията им.

Мед. сестра Мая Илиева искала да основе нов синдикат

Мед. сестра Мая Илиева искала да основе нов синдикат

Протестите, организирани от Илиева тази пролет, са в нарушение на устава на Федерацията

Самата Мая Илиева потвърди, че медицинските сестри имат намерение да регистрират нов синдикат. Те ще настояват за правото всяка съсловна организация да има правото да се самопредставлява, а не да са в "един кюп, в който никой не е защитен". На този етап медицинските сестри не са удовлетворени и техните искания за достойно заплащане и нормални условия на труд не са изпълнени. 

Протестирщите не само готвят още акции, но имат намерение да искат и оставката на председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов.