Ако допуснем разпространението на Омикрон у нас ще бъде лошо, защото ще излезем от една и ще влезем в друга вълна.

Все още в България няма регистриран случай на Омикрон. Започнало е мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица, обясни пред Нова телевизия директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Тя посочи, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. У нас се секвенират 10%, което означава няколкостотин проби на седмица. Това бе трябвало да доведе до ранно установяване на щама, ако той е у нас. НЦЗПБ прави и предварителен скрининг с въвеждане на теста, който открива промените в S-гена.

Базирайки се на данните за Омикрон, получени от ЮАР, тя заяви, че в рамките на месец новият вариант може да се превърне в доминиращ в България.

113 души починаха от COVID-19

113 души починаха от COVID-19

Положителни са 6,2% от изследваните

"За Омикрон знаем, че има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко, но пък е много по-заразен", допълни директорът на НЦЗПБ.

Христова обясни: Ако Алфа-вариантът беше 60% по-заразен от изходния ухански вариант, а Делта, спрямо Алфа беше още 60%, в случая имаме 200-300% нагоре от Делта-варианта, уточни тя.

Христова посочи и че е напълно възможно вирусът да обхване голям брой хора.

Допълнителна опасност представлява грипът, който се очаква по традиция у нас в края на януари - началото на февруари. "Алармирахме многократно, че няма да бъде това спокойствие, което имаше миналата година. Натрупа се много неимунно население, което не се е срещало с вируса и затова апелирахме за безплатна ваксинация по програмата за превенция на грипа", посочи Христов и призова възрастните хора да се ваксинират. Все още не е късно това да се направи.

Проф. Нели Корсун: И грипът е непредсказуем

Проф. Нели Корсун: И грипът е непредсказуем

Противогрипни ваксини са въведени и се използват широко от 1940 г., те са доказано безопасни и ефективни