Целите на социалния министър Деница Сачева са унищожаване на реформата в социалната политика, постигната с промени в законодателството чрез протестите. Това пишат майките на деца с увреждания от НГИ "Системата ни убива".

Според майките Сачева е изпълнила мисията си за съсипване на реформата в социалната система.

Сачева подготви и внесе предложения за унищожаването на Закона за лична помощ и отлагането на реформата от Закона за хората с увреждания и вчера предложенията й бяха гласувани от МС и се очаква гласуване на промените в парламента. 

45 лева е минималната допълнителна пенсия месечно, увери Сачева

45 лева е минималната допълнителна пенсия месечно, увери Сачева

Близките отново ще са по-голямата част от асистентите на хората с увреждания

Те изреждат резултатите от дейността на социалния министър Сачева:

  1. Помощните средства няма да се предоставят, както е по приетият закон, според индивидуалните нужди и потребности ( предоставянето им от МЗ се отлага за пореден път,сякаш животът е безкрайно и разтегливо понятие,)
  2. Агенция за контрол и политики за хората с увреждания няма да има в близките години.
  3. Всички деца и хора с увреждания, имащи право на асистент по Закона за личната помощ, ще бъдат ощетени и лишени от права:

- никой няма да получи полагащите му се часове подкрепа, според нуждите и потребностите .

-ще продължи да се отнема добавката за чужда помощ

-тежките случаи ще бъдат ощетени за сметка на по -леките

-лишени от право на асистент, което им се полага по Закона за личната помощ (ЗЛП), ще бъдат всички хора с трайни увреждания с ТЕЛК над 50% без ЧП.

Като пример майките дават човек с онкозаболяване и ТЕЛК 100 % се отнема правото му по ЗЛП на асистент, при очевидна нужда от грижа.

Опасенията на протестиращите пореден ден пред сградата на бившия Партиен дом майки на деца с увреждания са, че всички, които имат асистент по ЗЛП ще станат без грижи в почивните и празничните дни.

Деница Сачева възмутена от политическата злоупотреба с хората с увреждания

Деница Сачева възмутена от политическата злоупотреба с хората с увреждания

Станала член на ГЕРБ миналата година, а Христо Иванов бил дезертьор

Добавката им от 100 лева към пенсията за чужда помощ ще продължи да им се отнема, което означава,че няма да могат да я използват по предназначение и да заплатят с нея на асистент в почивните дни.

"Тоест, хора, който не могат да мърдат и са напълно парализирани, ще имат асистент от понеделник до петък от 8.00-17.00ч. Събота,неделя и по празниците ще вегетират без вода и храна в леглата си. Знаейки,ч е пенсията им е 160 лева, Сачева е преценила,че те и без това не могат да се хранят всеки ден", пишат майките от гражданското движение.

Социалните закони - често променяни, допълвани и неразбираеми

Социалните закони - често променяни, допълвани и неразбираеми

Отделянето на личната помощ за хора с увреждания не е ефективно

Като друга цел на промените в Закона за личната помощ те посочват цялостната подмяна на механизма лична помощ, чрез подмяната на" човек с увреждане" с "ползвател". Това е стъпка напред към така тачения от всички финансово заинтересуваните Закон за социалните услуги, през който всякакви "доставчици на социални услуги" точат без контролно проектни и бюджетни средства. Разликата между асистент по ЗЛП и асистент по ЗСУ е, че при личната помощ средствата отиват директно към асистента и НПО не могат да усвояват средства.

Очевидно е чии интереси брани Сачева, коментират майките на деца с увреждания.

Те припомнят, че причината да подновят протеста и палатковия лагер през месец март, са били манипулативните и лъжливи изявления на Сачева по повод ЗЛП, за което са поискали нейната оставка.

След като не я подаде, преминахме към протести за оставката на кабинета" Борисов 3", защото разбрахме,че само така можем да запазим постигнатото и законите да започнат да функционират в пълния си обем, пишат от "Системата ни убива".