Лекари от Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" спасиха 48-годишен мъж от ампутация на долния крайник.

Лекарска помощ е потърсил пациентът поради постоянни болки в крака, които дори не намалявали след употреба на обезболяващи. Причина за болките са запушени подколенни и стъпални артерии на крака, породени от захарен диабет и затлъстяване.

Предприета е операция, по време, на която се открива инфекция в мускулите на подбедрицата, което дава усложнения. За да се избегне ампутация, съдовите хирурзи от УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков", конструират автовенозен байпас между артериите, свързващи бедрото и стъпалото на пациента.

Успешната операция възстановява кръвоснабдяването на крайника, а лечението на инфекцията продължава, придружена с рехабилитация.

Причина за все по-честите случаи на подобни заболявания са нездравословният начин на живот, високото кръвно, захарният диабет и тютюнопушенето, посочват лекарите от болницата, които апелират за навременно реагиране към породени симптоми и тяхното по-ранно диагностициране.