Рекордьори сме по болестност и смъртност от инсулт в света, 4 пъти повече са инсултите в България от Европа. Това стана ясно от думите на доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт по време на пресконференция в БТА, организирана от "Индекс на болниците".

Всяка година 800 000 души в Европа получават инсулт. В България инсулт се случва на всеки 10 минути, подчерта доц. Калпачки.

През 2022 данните са хоспитализираните показват, че един среден по големина град е получил инсулт. От пострадалите 5500 са починали още в болница. Това е по един пациент на час и половина.

Тенденциите са за намаляване болестността от инсулт. Тромболизата дава добри резултати, по думите на доц. Росен Калпачки.

В пъти по-малко от средното за ЕС са били осъществените тромболизи през миналата година в страната, а броят на тромбектомиите е бил по-малък от 50. За да се подобрят тези резултати, е нужно да се повишат знанията на обществото за тази диагноза, да се подобри организацията на здравната система и да се обучат медицинските специалисти за лечението на остър исхемичен инсулт, сочат данните.

Общо 41 858 са случаите на исхемични инсулти, които са били лекувани в 130 болници у нас през миналата година. Те са с над 2000 повече в сравнение с предходната година, показва анализът на "Индекс на болниците". Процентите на пациентите, които са получили модерно лечение под формата на тромболиза (IVT) или тромбектомия (EVT) обаче, остават изключително ниски - 2.5% и 0.1%. Реално увеличение спрямо 2021 г. при приложението на тези модерни методи няма.

През миналата година 87 или две три от всички 130 болници с договор със здравната каса за лечение на исхемични инсулти са заявили желание да правят и тромболизи. Реално обаче тази процедура са осъществявали едва половината - 44 болници. За пореден път най-много тромболизи са извършени в УМАБЛ "Св. Анна" в София - 277 от всички. След нея се нареждат областните болници в Хасково, Кърджали, "Св. Марина" във Варна, "Св. Георги" и "Св. Пантелеймон" в Пловдив, "Медика" в Русе, Пирогов.

Общият брой на тромболизите у нас през миналата година е бил 1030 или модерното лечение е било приложено при 2.5% от всички пациенти с исхемичен инсулт в болниците.

В същото време според различни медицински проучвания показани с тромболиза са над 20 и дори над 24 процента от всички пациенти с инсулт, като към момента средният процент на тромболизи в ЕС е 10, а заложеният в Европейския план за борба с инсулта е над 15. На практика това означава, че у нас процедурата се прилага няколко пъти по-рядко от възможното, което възпрепятства намаляването на инвалидизацията на хората с инсулт.

Интервенционално лечение (тромбектомии) се прилага при пациенти, при които тромболизата не е успяла да помогне и да премахне тромба. Затова заложените нива на лечение в Европейския план за борба с инсулта с ендоваскуларна терапия (EVT) са над 5%. За изминалата година обаче у нас този процент е 0.1, като има осъществени едва 49 тромбектомии в 4 болници - "Св. Анна", Пирогов и "Аджибадем Сити Клиник Токуда" в София, както и в "Св. Марина" във Варна. В останалите четири болници с договор за тази дейност с касата - ВМА и "Св. Ив. Рилски" в София, "Св. Георги" в Пловдив, "Сърце и Мозък" в Плевен, няма извършена нито една процедура на пациенти с остър исхемичен инсулт. И тук лидер в интервенциите е "Св. Анна"- 32 тромбектомии, следвана от Пирогов - 12.