Здравеопазването е инвестиция в здравето на населението и в икономиката на страната, категорични са от Българския лекарски съюз.
В браншовата организация за пореден път са засипани с писма от цяла България за свити бюджети и регулативни стандарти в болнична и извънболнична помощ, съобщиха от БЛС.

Болничните бюджети за април-юни са още по-ниски от тези за януари-март. Ръководството на Лекарския съюз е крайно разтревожено от създалата се ситуация в системата на здравеопазването. Ако не се предприемат светкавични мерки за балансиране на системата, секторът ще изпадне в колапс, категорични са от БЛС.

От Лекарския съюз припомниха, че още на 23 май е изпратено официално заявление до Здравната каса (НЗОК). В него аргументирано се иска да бъде променен Закона за бюджета на НЗОК за 2017г.
Според съсловната организация, това е единственият начин да се предотврати срив в системата на здравеопазване и да се осигури спокойствие за пациентите и за изпълнителите на медицинска помощ. Искането бе подкрепено от всички съсловни организации, в т.ч. БАПЗГ, Български фармацевтичен съюз, Български зъболекарски съюз и др.

Поредния пример за неадекватно поведение от страна на касата е създалата се ситуация с надхвърлените медицински дейности в УМБАЛ "Пирогов", дават пример от Съюза. Лечебни заведения във Варна, Пловдив, Плевен, по-голямата част от областните и всички общински болници, който потвърждава опасенията на БЛС за предстоящ хаос в здравната система, поради недофинансиране.

От Лекарския съюз не проумяват действията на надзора на НЗОК, които са на път да фалират едни от най-големите лечебния заведения в страната, заради неизпълнени финансови параметри, които са заложени в предмета на договорените условия на касата с лечебните заведения.

От Лекарския съюз припомнят, че има консумирана от здравноосигуреното лице медицинска грижа, включена в гарантирания от бюджета на НЗОК пакет, то тя следва да е за сметка на бюджета на институцията, а не за сметка на изпълнителя на болнична медицинска помощ. "Неизпълнението на ангажимента на НЗОК да заплати в пълен обем оказаната медицинска дейност е неизпълнение на договорено задължение, водещо след себе си законови последствия", пишат от БЛС.

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС припомни, че са изпратили много писма до институциите, включително и до омбудсмана Мая Манолова, в които настояват за

цялостно заплащане на реално оказаната медицинска услуга от лечебните заведения, както и за актуализация на бюджет 2017 г. По този начин от съюза са искали да бъде предотвратена евентуална финансова криза на болниците. "Резултат до момента няма", твърдят от лекарския съюз.

"Здравеопазването не е разход, то е инвестиция в здравето на населението и икономиката на страната. Време е всеки да си даде сметка, че здравето е най-важния капитал на едно общество и че правилната работа на системата, ще подпомогне развитието на всеки един сектор в страната", заяви зам. председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.