Мерките дават резултат. Има тенденция за леко спадане на кривата за заразените, но 14 дни не са достатъчни и трябва да продължат по-дълго време".

Това заяви пред bTV доц. Любомира Николаева-Гломб, която е завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Това не е първата епидемия, с която се среща човечеството. Съвременната медицина се учи от своите грешки и успехи, така са били овладени епидемиите", обясни доц. Гломб.

Това, което закъсня, е нашето човешко убеждение в силата на мерките. Продължавам да виждам хора, които не носят маските си по правилния начин, които се събират в домашни условия повече от две семейства - това е проблемът", отбеляза доц. Глобм.

За празниците тя посъветва да се върнем към традицията. "Коледа е християнски семеен празник. Нека да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в тесен семеен кръг", призова тя.

Лоши ваксините не се пускат, успокоява проф. Кожухарова

Лоши ваксините не се пускат, успокоява проф. Кожухарова

Тя е категорична, че ще има втора вълна на вируса у нас

По думите й достатъчно данни са натрупани, че децата, които са в ясли и детски градини, както и децата в началния курс, не са двигател на епидемичния процес. Двигател са хората, които ходят на работа, посочи тя.

Ваксината е единственият начин, по който съвременната наука успява да озапти инфекциозните болести. Много болести са натикани в ъгъла с ваксини - това не може да стане само с лекарства и мерки", заяви доц. Глобм.

По нейните наблюдения има недоверие у хората към ваксините, което според нея идва от това, че все още не са излезли описания за това как са проведени изследванията.

"Това вече не е така, от 8 декември имаме описания на фаза 3 за ваксината на "Пфайзер". За момента ваксините са изследвани за хора над 12-годишна възраст", обясни доц. Гломб.