Тримата излекувани от коронавирус у нас са били с относително леко клинично състояние и са оздравели благодарение на стандартни медицински мерки. Това обясни пред Bulgaria ON AIR медицинският директор и кардиолог в УМБАЛ "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров.

По негови думи създаването на специфична таргетна терапия ще отнеме 2 години. Той обясни, че неслучайно се обръща внимание на медикаменти с друго стандартно приложение до момента.

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Забранява се износът на лекарства на хининова основа

Такава заповед издаде министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

Проф. Петров поясни, че хлорохинът лекува, тъй като възпрепятства проникването на вируса в човешките клетки. Той подчерта обаче, че тези медикаменти трябва да бъдат приемани в болнична обстановка и е абсолютно безотговорно да се използват от хората за самолечение.

Медикът посочи, че хлорофинът е производен на хинина. У нас по негови думи хининът е употребяван като антималарийно средство повече от 50 години, а в световен мащаб - повече от 70 години.

В момента обаче въпросните медикаменти са спрени на европейско ниво, тъй като са намерени други противовъзпалителни и антималарийни лекарства с по-малки странични ефекти.