Над 4 милиона души годишно в Европа умират от сърдечно-съдови заболявания. У нас на тях се дължат 70 процента от всички смъртни случаи. Статистиката е от 15-ия Национален конгрес по кардиология, който се провежда тази събота и неделя в София, съобщи БНР.

Вицепрезидентът на Европейското дружество по кардиология проф. Бела Меркели обясни, че в страните от Източна Европа и в частност у нас поради финансови затруднения не се прилага ефективната имплантация на дефибрилаторите, които могат да предотвратят най-тежкото. "Тези дефибрилатори например в Германия се имплантират 260 на 1 милион, а в България 7 на 1 милион, в Унгария, откъдето съм, те са 120 на 1 милион. Моята страна също не е много богата", каза проф. Меркели.

Доц. Васил Велчев, досегашен председател на Българското кардиологично дружество, коментира, че основната причина за тази неблагоприятна статистика е частичното реимбурсиране на устройствата. Здравната каса покрива само половината от необходимите 12 хиляди лева.

"Това, която тя може да направи, е да повиши нивото на реимбурсация. То трябва да бъде минимум 80 процента, а в най-добрия случай, разбира се, трябва да бъде сто процента. Ще се борим затова да получим възможност да лекуваме по-добре нашите пациенти. Мозъкът умира за около пет, шест минути, ако веднага след това се даде разряд от апарата се възстановява ритъмът и на практика това спасява живота на човека", обясни доц. Велчев.