48 инвазивни кардиологии в страната ще бъдат закрити. За това алармират от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В предложената от здравния министър д-р Петър Москов Национална здравна карта билo предвидено от съществуващите в момента 71 клиники по инвазивна кардиология да останат само 23.

От неправителствената организация обясняват, че част от тези звена са учредени като медицински центрове и специализирани болници. Имало обаче и редица клиники и отделения в многопрофилни болници.

Във въпросните клиники се диагностицират и лекуват заболявания на коронарни, каротидни и периферни съдове, включително инфаркт на миокрада, ангина пекторис, периферни тормбози. Ако има обучен персонал може да се лекуват и болни с мозъчносъдови заболявания, включително инсулти, посочват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

От организацията изтъкват, че времето за реакция при острите сърдечни инциденти е от решаващо значение. Затова колкото по-близо до пациентите са тези болници, толкова шансът за успех е по-голям. В позицията си от организацията подчертават, че за последните 10 години смъртността от остър коронарен инцидент е намаляла три пъти. Значението на този факт е още по-голямо, като се има предвид, че сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртността у нас.

Закриването на инвазивните кардиологии поставяло въпроса както за затруднения достъп на пациентите, така и за финансовата загуба на инвеститорите на клиниките, тъй като инвестицията за една от тях е от порядъка на няколко милиона лева. Затрудненият достъп пък неминуемо щял да се отрази негативно на смъртността, тъй като няма да има възможност за своевременно лечение на нуждаещите се пациенти, предупреждават още от НПО-то.