Националната здравна карта вече е факт. Проектът на здравното министерство е готов и от утре ще е на обществено обсъждане.

На няколкочасова пресконференция здравният министър Петър Москов представи обстойно идеята на картата - ефективно използване на ресурсите, както и начина й на функциониране.

Картата представя нуждата по населени места от специалисти, легла и направления. Вече е установен недостиг на специалисти в базови направления на места.

405 педиатри не достигат у нас, обяви Москов. В болничната помощ методиката на картата е установила пренасищане с ортопедии в София - те са 22, както и над 100 кожни специалисти.
За сметка на това обаче столицата страда от липса на общо 113 педиатри.

В доболничната помощ също са нужни още 400 специалисти за страната.

Системата катастрофира при първия си допир с пациентите, отчете Москов.

На минус сме и с личните лекари - те са с 437 по-малко, като дефицитът в София е малък, но в малките и отдалечени от областните центрове населени места е по-осезаем.

По методиката на картата ведомството е сметнало, че на 1500 души е нужен по 1 личен лекар.

В доболничната помощ министерството е разработило методика за изчисляване на нужните специалисти по места - за целта е взета бройката на хората, които от 2013 до средата на 2015 г. са се обърнали към дадени специалисти. Така средно за страната на 100 хиляди осигурени са били нужни 12 кардиолози. Към тази реална бройка картата слага 1,5 коефициент отгоре, за да предвиди и онези пациенти, които не са били отчетени през Касата.

За София, Варна и Пловдив коефициентът е по-висок, защото се взема предвид сезонната миграция и студентският поток.

Москов ще иска увеличаване на високоспециализираните изследвания с около 20 милиона лева, за да може количеството изследвания, което Касата финансира, да стане повече. На осигурените да се гарантира, че винаги ще има направления, настоя министърът. Минимум 40 милиона отгоре ще се предвидят повече според картата за доболничната помощ.

Методиката на изчисление сочи и нужда от 150 медицински сестри на 100 хиляди души.

Картата не предвижда икономии, а ефективност, обясни Москов. Той увери, че болнични легла няма да се закриват. В момента у нас има 38 334 легла за активно лечение, а реалната използваемост е 4 легла на 1000 души.

По места обаче картата сочи обща нужда от 35 316 легла, с коефициента средно 4,9 на 1000 души. Останалите близо 3 хиляди легла ще се трансформират в такива за продължително лечение, разясни министърът.

Той обеща, че картата няма да дели болниците на частни, общински или държавни, а на такива, които покриват критериите на МЗ и нуждите на хората.